Тихомир Станић за Курир: Јасеновац ће бити круна моје каријере

То је прича о Диани Будисављевић и деци коју је спасла из логора. Све што сам радио до сада радио сам да бих се оспособио за овај филм

Тихомир Тика Станић, један од најпознатијих српских глумаца, у последње време и продуцент, почиње снимање филма о Јасеновцу, злогласном логору из Другог светског рата. Не крије да се нада да ће остварење бити круна његове каријере, а инспирацију је пронашао у причама које је током детињства слушао од преживелих логораша.

- То ће бити прича о Диани Будисављевић и деци коју је спасла. Дијана је рођена и сахрањена у граду Инзбруку. На њеном гробу сутра ћемо с Бригитом Кнежевић и Јеленом Радојчић, које су 1942. биле међу девојчицама које је избавила из Јасеновца, почети снимање првих кадрова. Веома нам је важна велика подршка Српске православне омладине и градског већа Инзбрука, који су нам обезбедили неопходна средства.

Родом сте из Козарске Дубице. Тамо има још људи који су живи захваљујући Диани.
- Живео сам 12 километара од тог монструозног логора. Одрастао сам на причама о судбини тих људи. Сматрам да неки од преживелих из Јасеновца од мене ово очекују. Све што сам до сада радио у кинематографији радио сам да бих се оспособио за овај филм. То је била врста иницијације за моју филмску и продуцентску каријеру.

Како проналазите новац за филмове?
- Засад сам под великим кредитним обавезама, од хипотекарних до личних позајмица. Ово је дугорочна борба, као и сам живот. Моје опредељење је да се бавим трауматичним темама које захтевају много улагања. Већ годинама се припремам да снимим филм о Јасеновцу. Можда је препотентно с моје стране, али поверовао сам у идеју да сам у мешању карата судбине предодређен да радим ствари које се теже реализују.

Веровали сте да ће ваш филм „Топ је био врео“ бити српски кандидат за Оскара, али изабран је „Монтевидео, видимо се“...
- Био сам апсолутно сигуран да ће наш филм проћи. Веома ме је потресло кад сам сазнао да није. То би била одлична прилика да нас види што више људи у свету. Начин на који се филм бави ратом значајан је и за Србију и за БиХ, пре свега у друштвеном смислу. Ипак, испало је другачије и то само говори о људима који су гласали.


Мали Будо
КРИМИНАЛАЦ ОД 200 КИЛА

У филму „Мали Будо“ Станић глуми Крсту, а трансформација у криминалца од 200 килограма у почетку му је деловала немогуће.
- Кад су ми понудили ту улогу, нисам био сигуран да ли је то за мене, јер обично не играм крими типове. Питао сам их неколико пута да ли су сигурни да то треба ја да играм. Међутим, кад сам видео костим, знао сам да то могу да изнесем.

Диана Будисављевић
ОД СМРТИ ИЗБАВИЛА 15.336 ДЕЦЕ

 

Тихомир Станић за Курир: Јасеновац ће бити круна моје каријере


Аустријанка Диана Будисављевић, чије је девојачко презиме било Обексер, избавила је 15.336 деце из усташких логора у НДХ. Више од 12.000 их је преживело Други светски рат. О сваком је водила картотеку, уверена да ће једног дана пронаћи своје родитеље. Била је удата за Јулија Будисављевића, шефа хируршке клинике Медицинског факултета у Загребу.

 

Извор: Курир

Везане вијести:

Прво сабрање удружења потомака и поштовалаца српских жртава ратова у XX вијеку

Од српског војника до католичког свеца

Кроз Епархију Славонску