Тајна документа: Степинац и командант Јасеновца обманули свет

Надбискуп загребачки Алојзије Степинац, кандидат за свеца Католичке цркве, све време трајања Независне Државе Хрватске био је, дипломатски речено, неми сведок злочина и геноцида.

 Степинцу је сметао само нехумани транспорт заробљених на путу у логоре смрти

Степинцу је сметао само нехумани транспорт заробљених на путу у логоре смрти

Док су се свакодневно одвијала најмонструознија клања и ликвидације Срба, Јевреја, Рома и хрватских антифашиста, и то не само у Јасеновцу, Степинац остаје нем, ћути пред злочином и геноцидом.

Истина, постоји једна белешка у којој формално протестује код поглавника због „нехуманих увјета како су транспортирани заробљени Срби и Јевреји“ на путу у логоре смрти. Замислите само: нехумани услови транспорта! Да ли је то значило да би било у реду да су до последњег одредишта били „транспортирани“ другом класом хрватских железница?!

Али Степинац узима и активну улогу у прикривању злочина. Он је знао за један од најстрашнијих злочина Другог светског рата, убијање 22.000 српске деце с Козаре.

Само мали број њих преживео је овај масакр, и то из разлога да би се послали лажни снимци спасавања деце у Међународни комитет Црвеног крста у Женеви, како сведочи и један оригинални усташки „сликопис 38“.

Српска деца у усташкој униформи

Српска деца у усташкој униформи

„Решење српског питања “

У Павелићевој Хрватској побијено је 91 одсто Јевреја (око 30.000), а сам Павелић се хвалио Хитлеру у Берлину 1942. године да је он у Хрватској боље и ефикасније „решио“ жидовско питање него Хитлер и Немци. Роми нису имали прецизне спискове својих сународника као Јевреји, али је општеприхваћено да је њих бар 40.000 нестало само у Јасеновцу. Што се Срба тиче, преко пола милиона убијено је само у Јасеновцу, док су осталима расуте кости од острва Пага, преко Јадовна, Старе Градишке, Јастребарског (једини логор у Другом светском рату који је био резервисан искључиво за децу!) и широм Хрватске... „Решење“ српског питања по формули „трећину убити, трећину покатоличити, а трећину протерати“ финализовано је „Олујом“ 1995. године.

У том, вероватно најмонструознијем злочину Другог светског рата, Степинац је имао значајну улогу.

Два човека су осмислила све, уз Павелићев благослов: Степинац и Љубо Милош, командант Јасеновца од 1942. године.

Сем што се с Максом Лубурићем, својим пријатељем који му је и нашао „посао“, такмичио у најмонструознијем убијању Срба и Јевреја, Милош је дошао на идеју како да сакрије трагове злочина.

Крвник: Љубо Милош, командант Јасеновца

Крвник: Љубо Милош, командант Јасеновца

За то је била одабрана група нових заробљених Срба. Лепо и пристојно су их обукли. Ту су и већ поменута српска деца у усташким униформама.

Циљ је био да обману Међународни комитет Црвеног крста у Женеви и прикажу Јасеновац (трећи логор у свету по броју убијених) као радни логор! Степинац је обезбедио да његов пријатељ из Ватикана, монсињор Мазучи посети Јасеновац и посведочи да је видео лепо уређен радни логор?!

Пријатељи: Јерусалимски муфтија у посети код Хитлера

Пријатељи: Јерусалимски муфтија у посети код Хитлера

Не маре за злочинце

Иако је после рата Степинац осуђен, остављен је да мирно живи у кућном притвору, где је и умро. И његов саучесник у спасавању врха усташке државе и изношењу опљачканог злата - др Крунослав Драгановић мирно је живео у Сарајеву, где је и умро 1967. године. Драгановић је оставио агентима УДБА своје сведочанство на девет хиљада страница, које је и данас недоступно јавности. О томе да је сам политички врх Југославије учествовао у прикривању злочинаца, нисам имао представу док ми директно, у четири ока, није то рекао Симон Визентал у својој канцеларији 1986. године, када сам отишао у Беч да бих му однео документа која сведоче да је председник Аустрије Курт Валдхајм ратни злочинац. Нисам му однео документа, и у Беч сам дошао само у кошуљи јер је све нестало: и кофер и документа. - Све ти је узела југословенска тајна полиција - рекао ми је Визентал. - Слушај ме, они штите ратне злочинце! Ја сам још 1956. у Паризу са МОСАД-ом ухватио Ел Хусеинија, јерусалимског муфтију, који је био и духовни инспиратор злогласне Ханџар дивизије у Југославији и заговорник тоталног истребљења Јевреја. Када сам хтео да га предам Југославији, из Београда је стигао одговор: „Не, пустите га, он није на нашој листи ратних злочинаца!“

Веровали или не, ако бисте у архиви МКЦК у Женеви данас потражили нешто из тог времена о логору Јасеновац, не бисте нашли ни фотографију Макса Лубурића ни Љубе Милоша, већ само две-три фотографије које идилично приказују најстрашнији логор смрти као место где логораши од прућа праве плетене корпе...

Укинута државна комисија

По Титовом наређењу, 1948. године укинута је Државна комисија ФНРЈ за утврђивање злочина окупатора и његових савезника против народа Југославије! Овај документ је некадашњи југословенски савезни секретар за иностране послове Будимир Лончар чувао као највећу тајну, али се папир и данас налази у Министарству спољних послова под бројем 925-4/86... У документу стоји да је од свих регистрованих ратних злочинаца Комисија за ратне злочине УН, од тражених 5.400 ратних злочинаца, установила да 2.700 мора бити испоручено Југославији јер су на А листи и никада не могу бити обухваћени амнестијом и да им мора бити суђено за стравичне ратне злочине. Од тога ништа није урађено: нити је Југославија тражила ове ратне злочинце, нити их је добила.

 

Извор: Blic

 

Везане вијести:

Николић: Папа нигдје не жури када је ријеч о проглашењу кардинала за свеца

СПЦ ОДГАЂА БЕАТИФИКАЦИЈУ И ТРАЖИ СТАВ ВАТИКАНА О НДХ

Може ли СПЦ да спречи да Степинац постане светац - Jadovno ...

Владимир Умељић: „Свети“ Алојзије Степинац и Срби - Jadovno ...

СПЦ у процесу канонизације Степинца? - Jadovno 1941.

Писмо Епископу Јовану Ћулибрку

Папа лови српске душе

Писмо Епископу славонском Јовану Ћулибрку поводом Дана ...

Владика Јован и министар Вулин на Јадовну 29. јуна 2014. у ...

ЕПИСКОП СЛАВОНСКИ ЈОВАН ЋУЛИБРК: Срби, добро вагајте ...

Реаговање Међународне комисије за истину о Јасеновцу на ...

VLADIKA JOVAN ĆULIBRK PORUČIO SRBIMA 'Svi ćemo ...