СУТРА СЈЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ЈАСЕНОВАЦ

Манастир Јасеновац

Манастир Јасеновац

У организацији Епархије пакрачко-славонске Српске православне цркве (СПЦ), у манастиру Јасеновац сутра ће бити одржана сједница Одбора за Јасеновац.

 

Почетак сједнице Одбора за Јасеновац планиран је за 14.00 часова, саопштено је из Спомен-подручја Доња Градина.

 

Ове године Његова светост патријарх српски Иринеј и СПЦ прихватили су покровитељства над организацијом обиљежавања 70 година од пробоја јасеновачких логораша. 

 

Тим поводом Епархија пакрачко-славонска организовала је програм обиљежавања, а централни догађај био је 22. априла када су патријарх Иринеј и 20 архијереја, у присуству више хиљада људи, служили литургију у манастиру Јасеновац. 

 

Други дио обиљежавања седамдесетогодишњице пробоја јасеновачких логораша почиње сутра сједницом Одбора за Јасеновац. 

 

На сам дан Светих мученика Јасеновачких, у недјељу, 13. септембра, у манастиру Јасеновац биће служена Света архијерејска литургија, коју би требало да служи Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије уз саслужење владика умировљеног херцеговачко-захумског Атанасија, бачког Иринеја и славонског Јована. 

 

У Спомен-подручју Доња Градина 13. и 14. септембра биће одржана Међународна конференција на којој ће, осим српских теолога и филозофа, учествовати и стручњаци из иностранства. 

 

Отварање конференције предвиђено је у недјељу у 14.00 часова, а Конференција ће бити подијељена на четири сесије. 

 

Учесници су Кирил Феферман, представник руског Холокауст центра из Москве, архимандрит Хусиг Мардиросијан, руководилац Одјељења за међурелигијске односе испред Јерменске цркве и одличан познавалац геноцида над Јерменима у Првом свјетском рату, јереј Алексеј Нагорни и Томазо Делера, универзитетски професор из Италије, стручњак у области политичке филозофије, савремене јеврејске и италијанске историје. 

 

Учесници конференције су и професори Жарко Видовић, Предраг Ристић и Олег Солдат.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Поводом празника Светих мученика Јасеновачких 13. септембра

Представљена књига "Заборављени" о јасеновачким логорашима

Борба против "великосрпског мита", или шта данас Хрватима значи Јасеновац

Александар Живковић: Живоносни Крст и Васкрс у Јасеновцу

Јасеновац - Јадовно 1941.