СУТРА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О ДИАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/diana_budisavljevic_i_spasena-deca.jpgКОЗАРСКА ДУБИЦА, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Спомен-подручју Доња Градина сутра ће бити одржана промоција Књиге о Диани Будисављевић, аутора Бошка Ломовића.
На промоцији ће, осим аутора дјела, говорити издавач Стево Ћосовић и Његово преосвештенство епископ славонски Јован /Ћулибрк/.

Организатори промоције су Одбор за Јасеновац Светог архијерејског сабора Српске православне цркве и Јавна установа "Спомен-подручје Доња Градина".

У Спомен-подручју Доња Градина, општина Козарска Дубица, промоција књиге о Диани Будисављевић биће одржана сутра са почетком у 18.00 часова.

Дјело Диане Будисављевић представља један од највећих хуманитарних подвига у Другом свјетском рату.

По рођењу Аустријанка, Диана /Обеxер/ Будисављевић избавила је из усташких логора у Независној Држави Хрватској /НДХ/ 15.536 српске дјеце. Умрло је 3.254 дјеце током спашавања или одмах по напуштању логора, исцрпљено тортуром, глађу и болешћу, а више од 12.000 избављене дјеце је преживјело рат.

Њеном личном подухвату, названом "Акција Диане Будисављевић", придружило се више од стотину људи, који су сопствену егзистенцију подредили спашавању заточене дјеце од извесне смрти.

Бошко Ломовић је српски новинар и књижевник, који је до сада објавио више од 20 збирки пјесама за дјецу и одрасле, романа и приповједака.

У Србији и другим земљама бивше Југославије освојио је чак 160 награда. Његове радио драме су емитоване на Радио Београду и Загребу. Песме и приче су му објављене у листовима и часописима на словачком, јерменском, румунском, бугарском, македонском, турском, енглеском и мађарском језику.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Диана Будисављевић - Отргнута од заборава - Jadovno 1941.

СПАСИТЕЉКИ СРПСКЕ ДЕЦЕ У ЧАСТ: У Бечу отворен Парк ...

35 година од смрти Диане Будисављевић - Jadovno 1941.

Дианина листа - Jadovno 1941.

Тихомир Станић за Курир: Јасеновац ће бити круна моје каријере