СРЕДЊОШКОЛЦИ УПОЗНАТИ О НАСТАНКУ ЛОГОРА ЈАСЕНОВАЦ

У Јавној установи Спомен-подручје "Доња Градина" данас је одржана радионица под називом "Б.Ц." у којој је учествовало 35 ученика средњих школа из Козарске Дубице и Приједора.


Ови иницијали су означавали Бачићеву циглану, која је била дио индустријског комплекса "Прометна задруга" у Јасеновцу, основаног 1929. године, у коме је касније подигнут злогласни логор Независне Државе Хрватске (НДХ) "Јасеновац". 

О страдањима у злогласном логору и Бачићевој циглани ученицима је говорила виши кустос у Спомен подручју "Доња Градина" Тања Тулековић, професор географије Бранко Боровница је говорио о миграцијама у холокаусту, а професор историје Жељко Жежељ о теми "Усташки покрет, организација и устројство НДХ". 

Тулековићева је рекла да је средњошколцима приближена истина о највећим бруталностима концентрационог логора "Јасеновац" уз помоћ документарних фотографија циглане прије формирања НДХ, из периода постојања концентрационог логора "Јасеновац", као и фотографијама њених рушевина. 

"Циљ ове радионице је да једним свакодневним предметом испричамо причу о злогласном концентрационом логору 'Јасеновац', а у овом случају тај предмет је цигла са урезаним иницијалима 'Б.Ц.', који означавају означавају Бачићеву циглану, која је, уствари, била дио индустријског комплекса 'Прометне задруге' у Јасеновцу основане 1929. године", рекла је Тулековићева. 

Циглана је била у власништву угледне и богате српске породица Бачић из Јасеновца, односно оца Јована и његових синова Озрена и Уроша, који су учествовали у културном, вјерском и спортском развоју мјеста.

Тулековићева је подсјетила да су усташке новине "Хрватски народ" 23. августа, 1941. године објавиле да су почели јавни радови на исушивању Лоњског поља, а јавност је обавијештена о градњи барака за раднике који ће регулисати систем одводних канала и радити на исушивању земљишта у овом пољу поред ријеке Саве. 

"Међутим, иза тога се крило подизање концентрационог логора у Јасеновцу. На имању Озрена Бачића, које се простирало на источној страни насеља Јасеновац и лијевој обали Саве, на површини од 125 хектара подигнут је `Логор три`. Унутар овог простора доминирала је циглана, те је централни логор јасеновачког система усташких логора добио назив Логор три-Циглана", објаснила је Тулековићева. 

Ученици су у пратњи кустоса и предавача обишли гробно поље "Тополе", остатке "Творнице сапуна" и "Тополу ужаса" у Спомен-подручју "Доња Градина". 

Радионица је инспирисана истоименим стручним текстом, а организатор је Јавна установа Спомен подручје "Доња Градина" у сарадњи са Средњошколским центром "Никола Тесла" из Козарске Дубице и Угоститељско-економском школом из Приједора.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ИЗЛОЖБА "ЕКОНОМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА" У БЕЧУ

УТВРЂЕН ПРОГРАМ МЕМОРИЈАЛНЕ АКАДЕМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА

Марвеним вагонима за Јасеновац

Јасеновац - Јадовно 1941.