„Србовање” Боба Дилана

Јелена Церовина
Јелена Церовина

Само три месеца после окончања спора између Србије и Хрватске по међусобним тужбама за геноцид, одлука Међународног суда правде у том случају била је документ на који су се позивали учесници једног судског спора у Паризу. Можда то и не би била толико чудно да се на оптуженичкој клупи није нашао легендарни амерички музичар Боб Дилан због изјаве којом је он наводно увредио Хрвате. Он је у интервјуу за амерички магазин „Ролингстоун” 2012. године рекао:„Ако у својој крви имате робовласника или припадника Кју-клукс-клана, црнци то могу да осете. Баш као што Јевреји могу да осете нацистичку крв или као што Срби могу да осете хрватску крв.” У одбрану хрватске части устали су чланови Представничког већа хрватских установа и заједнице Француске, а на оптуженичкој клупи се, уместо самог Дилана, чему су се надали тужиоци, нашао француски издавач часописа Мајкл Бирнбаум, који је пренео спорни интервју.

Тако се у једној париској судници ових дана одиграо адвокатски окршај налик оном из марта прошле године, када су се пред судом правде сучелили адвокати Београда и Загреба. Али, с том разликом што су „адвокати Срба” овога пута била двојица Француза, Бирнбаум и његов заступник. Елем, пуна четири сата расправљало се о сукобу у Хрватској током деведесетих година, али и о Другом светском рату.

Бирнбаум и његов адвокат користили су исте оне аргументе о хрватским злочинима над Србима које су износили и чланови српског правног тима. На крају су се позвали и на пресуду суда у Хагу. Као и пред судом у Хагу, хрватски адвокат је морао да објашњава шта се десило 5. августа 1995. у Книну и зашто Хрватска слави дан када су из тог града протерани Срби. Хрватски заступници су се пак позивали на пресуду Међународног суда правде, подсећајући да је овај суд закључио да је та акција била легитимна. Уз опаску да је јасно да се Диланова изјава односи на Јасеновац, Бирнбаум је подсетио Хрвате да је у том логору убијено „неколико стотина хиљада Срба”, а да не треба заборавити ни Роме и Јевреје.

Загреб иначе већ дуже време безуспешно покушава да од музичара извуче неко извињење или било шта што би могло да личи на то. Њему, међутим, не пада на памет да то уради, па је тако својевремено одбио позив бившег председника Иве Јосиповића.

Пресуда о Дилановој изјави биће донета 16. јуна. Мало ко верује да ће суд земље у којој је Дилан само пре неколико дана лично од председника Франсоа Оланда добио орден Легије части пресудити да је изјава музичара, кога прати репутација великог борца за људска права, увреда и подстицање на мржњу. Оптужити Дилана да је расиста било би, како рече Бирнбаум, исто као и оптужити Махатму Гандија да је екстремно насилан.

 

Пише: Јелена Церовина

 

Извор: ПОЛИТИКА

 

Везане вијести:

БОРИС ДЕЖУЛОВИЋ Мој Дилане, побратиме мио: - Jadovno 1941.

Хрватска: Забрањен Боб Дилан - Jadovno 1941.

Изолација света за хрватске усташе - Jadovno 1941.

Јасеновац - Јадовно 1941.