СРБИ ТРЕБА ОД ЈЕРМЕНА ДА УЧЕ О КУЛТУРИ СЈЕЋАЊА

Александар Чотрић

Александар Чотрић

Посланик у Скупштини Србије Александар Чотрић истакао је да начин на који Јермени чувају успомену на своје страдале сународнике и обраћају се другима да признају ту чињеницу може да буде веома поучан за Србе и Србију.

"Ми смо сами криви што се за страдање српског народа не зна у свету. Често поверујем да се о томе не зна или не жели да зна ни у самој Србији", рекао је Чотрић, који је и предсједник Клуба српско-јерменског пријатељства. 

Он је подсјетио да у Скупштини Србије није донесена декларација о осуди геноцида над српским народом у Првом и Другом свјетском рату, нити је такав документ поднесен Парламентарној скупштини Савјета Европе, нити некој другој међународној организацији. 

"Српске жртве из два светска рата у протеклом столећу нису пописане. Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату успостављен је тек 2011. године и обележава се веома скромно. Ни данас у Београду нема меморијалног центра попут израелског Јад Вашема или јерменског Цицернакаберда, подигнутог нашим убијеним сународницима", рекао је Чотрић за "Политику". 

Он је напоменуо да у Београду нико од надлежних никада није подигао споменик убијеним на територији "наказне Независне државе Хрватске (НДХ)", те да нема улице, нити трга која је названа по жртвама Јасеновца. 

Наводећи да осим филма Лордана Зафрановића "Крв и пепео Јасеновца", о овом логору није снимљен ни један документарни, ни играни филм, Чотрић је закључио да је све то условило да истина о три милиона убијених Срба "остане под земљом". 

"Злочин над Јерменима у свету признају или не признају као геноцид, а ми сопствено страдање, нажалост, кријемо и од себе самих", рекао је Чотрић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

србија разумије јермене, јер су и срби били ... - Jadovno 1941.

Србијо, немој да ћутиш - Jadovno 1941.

јерменски и српски народ дијеле историју великих страдања