СРБИ СЕ ИЗБОРИЛИ: Бечки парк добија име по спаситељки 12.000 српске деце из Јасеновца!

БЕЧ - Парк уздуж Дунавског канала у бечком кварту Росауерленде, у Алзергрунду, 9. бечкој општини, добиће у понедељак 13. октобра назив "Парк Диане Будисављевић“. Диана Будисављевић је била жена изузетне хуманости, која је у Другом Светском рату, из фашистичке Независне Државе Хрватске, пре свега из логора Јасеновац, спасила животе 12.000 српске деце.

Тим поводом разговарали смо са Недељком Савићем, политички активним младим Аустријанцем српског порекла, од кога је кренула идеја о оваквом оживљавању сећања на Диану Будисављевић, као и са Срђаном Мијалковићем, председником Српског просветног и културног друштва "Просвјета“ у Аустрији.

Просвјета је успела, у сарадњи са аустријским политичким структурама, пре свега социјалдемократама, коначно да реализује своју замисао да се Срби у Аустрији, Беч и читава Аустрија одуже хероини која на најбољи могући начин повезује аустријску и српску нацију.

"Пре три године ми се јавила идеја да јавно обележимо сећање на Диану Будисављевић. Претходно сам читао о њој. О њој је медијски извештавала Српска православна омладина у Инзбруку. Постало ми је јасно да је Диана, на жалост, још увек непозната и у нашој јавности, иако су у међувремену улице у више градова некадашње Југославије, Инзбруку у Аустрији добили име по њој. Прича о њој је веома лепа, Диана спаја заправо више народа: српски, јеврејски, ромски, немачки и хрватски. Да није имала дозволе и немачких официра, не би могла да избави децу, те да их упути у породице на чување, које су већином биле хрватске", каже Савић за Курир.

Он каже да је геноцид у НДХ над Србима нешто најстрашније што се догодило на Балкану икада и да сматра да се сећање на дело Диане Будисављевић мора чувати.

 

 Срби нису заборавили њена дела... Диана Будисављевић


"Схватио сам да није немогуће да се по њој назове нека улица или парк у Бечу. Предложио сам то Просвјети, у коју сам се тек био учланио. То је одмах прихваћено, па сам кренуо у акцију. С обзиром да је седиште Просвјете у 3. бечкој општини, јавио сам се општинској скупштини ове општине. Они су ми одговорили да је презиме Будисављевић тешко изговорити на немачком. Написао сам им затим, аргументовано, на две странице, како већ постоје многе улице у овој општини чија имена је тешко изговорити. На ово писмо ми уопште нису одговорили“, каже за Курир Недељко Савић.

Савића то ипак није деморалисало. Обратио се Маркусу Гремелу (Марцус Гремел), председнику социјалдемократске омладинске организације Беча, који је истовремено и одборник у 9. бечкој општини.

"Гремел се одушевио идејом и тако је кренуло“, додаје Савић.

Срђан Мијалковић каже да је Недељко Савић дошао у Просвјету са овом идејом управо у време када су у овом српском просветно­-културном друштва размишљали како би најбоље било обележити сећање на Диану Будисављевић.

"Недељко је предложио конкретно решење. Формирали смо тим, слали податке, одговарали на кореспонденцију, лобирали у бечким структурама. Технички део посла није био једноставан. Ипак, наш тим, на челу са Недељком, успео је да изнесе цео посао“, каже Мијалковић.

У понедељак, 13. октобра, у 10 часова преподне, биће свечано именован Парк Диане Будисављевић. Ту ће бити постављена и посебна табла о њој, на немачком и српском језику, на латиници и ћирилици, каже Мијалковић, те додаје:

"На овој табли ће укратко бити описан рад Диане Будисављевић и њених сарадника, као и њене заслуге. Она није само оличење хуманизма, него је и најбољи пример аустријско-­српске сарадње. Диана је била удата за Србина у тешким временима Другог Светског рата у фашистичкој Хрватској. Њено дело се уздиже изнад локалних и националних вредности. Сматрамо да њено дело треба бити наново вредновано и много шире, европски и универзално. Давање имена овом парку је само један скроман корак у том правцу", каже Мијалковић.

Он истиче да је ово прави пример сарадње и како се она може остваривати на локалном нивоу, у граду, без обзира на етничку, верску или другу припадност.

 

Пише: Милан Илић

Извор: Курир

Везане вијести:

Диана Будисављевић - Отргнута од заборава

„Царица Милица” за српског Шиндлера

35 година од смрти Диане Будисављевић

Дианина листа