СРБИ НИСУ ДОВОЉНО УЧИНИЛИ ДА ОД ЗАБОРАВА ЗАШТИТЕ СВОЈЕ ЖРТВЕ

Потомци и поштоваоци жртава Јасеновца дошли су у великом броју у Доњу Градину

Потомци и поштоваоци жртава Јасеновца дошли су у великом броју у Доњу Градину

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је да је Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина који се данас обиљежава прилика да Срби признају да нису довољно учинили да се огромна жртва српског народа заштити од заборава.

Он сматра да је управо такав однос условио да Срби нису били у могућности да утичу на међународну јавност да боље схвати узроке грађанског рата на територији бивше Југославије деведесетих година прошлог вијека у ком је српски народ опет био највећи страдалник, саопштено је из Коалиције. 

Управо стога, Линта снажно подржава иницијативу за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. вијеку по узору на Јад Вашем у Јерусалиму. 

"Тако би Србија на званичан начин одала спомен својим жртвама и престала бити једна од ријетких земаља у Европи која нема свој меморијални центар", навео је Линта. 

У Доњој Градини данас се, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Србије Александра Вучића, обиљежава Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина. 

Ове године обиљежава се 70 година од пробоја логораша из комплекса усташких концентрационих логора у Јасеновцу. 

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СРПСКИМ ЖРТВАМА ДАТИ ИМЕНА ДА СЕ ЊИМА НЕ БИ МАНИПУЛИСАЛО

ДРЖАВНИ ВРХ СРБИЈЕ, ПАТРИЈАРХ И ПРЕДСТАВНИЦИ ИЗРАЕЛА НА ПОМЕНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА ЛОГОРАША 19. АПРИЛА

СТРАТИШТА - ЈАСЕНОВАЦ - ЈАДОВНО 1941.