СПАСИТЕЉКИ СРПСКЕ ДЕЦЕ У ЧАСТ: У Бечу отворен Парк Диане Будисављевић!

Парк посвећен жени која је из логора НДХ извукла 12.000 српске деце смештен је на два нивоа, између једне прометне улице и Дунавског канала

БЕЧ - У Бечу је јуче у 9. бечкој општини, пред неколико стотина људи, у присуству представника града Беча и српских званичника у Аустрији, свечано отворен Парк Диане Будисављевић (1891­-1978). Ова Аустријанка, удата за Србина, спасила је животе 12.000 српске деце у фашистичккој Независној Држави Хрватској током Другог Светског рата.

На свечаности је најпре говорила Мартина Малијар, председница општинске скупштине Алзергрунда, која је подсетила на цивилну храброст Диане Будисављевић и нагласила да се у Алзергрунду и читавом Бечу неће више дозволити фашизам.

О Диани Будисављевић, као жени која на најбољи могући начин повезује аустријски и спрски народ, говорио је затим Перо Јанковић, амбасадор Србије у Аустрији. Јанковић је подсетио да Аустрија и Србија одавно имају испреплетене односе, али да овај билатерални однос није увек био једноставан.

Окупљенима се обратио и владика Андреј (Ћилерџић), епископ аустријско­-швајцарски. Владика Андреј је подсетио да последњих година полако продиру многе до сада занемариване информације о "времену које изазива гађење" и "застрашујућој количини патње" на подручју са којег је Диана Будисављевић спасила децу.

 

СПАСИТЕЉКИ СРПСКЕ ДЕЦЕ У ЧАСТ: У Бечу отворен Парк Диане Будисављевић!


Владика Андреј је подсетио на потребу научне обраде историје, али и на неопходност сећања, као и на солидарност према прецима који су дали допринос у остваривању срећније, мирољубивије и за живот пријатније будућности, којој сви стремимо.

Потом је говорио Срђан Мијалковић, председник српског просветног и културног друштва Просвјета из Беча. Он је нагласио иницијалну улогу младог Недељка Савића, Аустријанца српског порекла и члана управе бечке Просвјете, у бечком обележавању имена и дела Дијане Будисављевић.

Недељко Савић је био иницијатор идеје да се по Диани Будисављевић назове једна улица или парк у Бечу. Питање је да ли би то и када било остварено, да ову Савићеву идеју и иницијативу Просвјете није подржао Маркус Гремел, млади социјалдемократски одборник у бечкој општини Алзергрунд, а затим и Мартина Малијар.

На крају свечаности уметница Јелена Крстић својим импресивним гласом отпевала је, без музичке пратње, једну српску народну песму. Недељко Савић је, на немачком, прочитао део поеме "Јама“ Ивана Горана Ковачића, коју је песник написао већ 1941, као протест против усташких покоља над Србима у Другом Светском рату.

Свечаности су присуствовали и потпуковник Горан Јеремић, војни аташе Републике Србије, свештеник Крстан Кнежевић, песникиња Вјера Рашковић Зец...

Парк Диане Будисављевић, се налази на два нивоа, између једне прометне улице и Дунавског канала. У његовом горњем делу се налази дечије игралиште, а у доњем делу, који је део каналског кеја, налазе се спортска игралишта.

 

СПАСИТЕЉКИ СРПСКЕ ДЕЦЕ У ЧАСТ: У Бечу отворен Парк Диане Будисављевић!

 

Пише: Милан Илић

Извор: Курир

Везане вијести:

Беч добија парк Диане Будисављевић

Диана Будисављевић - Отргнута од заборава

СРБИ СЕ ИЗБОРИЛИ: Бечки парк добија име по спаситељки 12.000 српске деце из Јасеновца!