Снимање локације некадашњег логора уз полицијску пратњу

Дани Новак

Дани Новак

Тек уз полицијску асистенцију екипа израелских документариста снимила је призоре на мјесту некадашњег усташког концентрацијског логора у мјесту Метајна на Пагу. Прије тога група мјештана отјерала је екипу, тврдећи да тамо није било никаквог логора. У првих неколико мјесеци Ендехазије у Метајни и недалекој ували Слано био је логор у којем се претпоставља да је убијено око 8.000 људи – Жидова, Срба и Хрвата.

Шедесетдеветгодишњи амерички Жидов хрватских коријена Дани Новак био је шокиран када је група од 7 – 8 мјештана у селу Метајна на Пагу повицима и пријетњама напала екипу израелских документариста који су жељели снимити кадрове на мјесту некадашњег женског логора у неколико кућа у Метајни, гдје су, као и у недалеком мушком логору Слано, убијени његова бака, тека и још двоје најближих рођака.

„И онда су људи почели бити јако емотивни. Рекли су да то није ту било! Један човјек је био јако, јако емотиван - показао је на свог четверогодишњег сина и рекао: ја нећу да ова лаж буде на мом сину када нарасте“, каже Новак.

Та два логора, мањи за жене у двије виле за одмор и још једној згради на рубу села Метајна и већи за мушкарце у ували Слано, отворени су крајем шестог мјесеца год. 1941, људи су довођени преко Госпића и за постојања логорапретпоставља се да је тамо убијено око 8.000 људи - Жидова, Срба и Хрвата - чија су тијела бачена у море или околне крашке јаме. Логор је затворен када Талијани средином коловоза год.1941 преузимају контролу над Пагом.

Када је екипа документариста кренула према паркиралишту, не би ли бар издалека снимила потребне кадрове, појавила се полиција која им је рекла како су их позвали грађани јер да нетко снима без дозволе, узели им пасоше и казали да аутом крену за њима до полиције у Новаљи на Пагу. Наставак прича члан документаристичке екипе Ладислав Трајер, иначе из Јеврејске општине Нови Сад:

„Пред самом Новаљом су се зауставили, рекли да нема потребе и вратили нам пасоше. Ми смо онда отишли у хотел који смо имали у Новаљи и тамо се сместили, а на излазу нас је чекао командир станице полиције и полицијски подофицир што је задужен за имиграционо. Питали су нас да ли желимо да подигнемо тужбу против некога, да ли нам је неко претио, и обезбедили су нам сутрадан полицијску пратњу са два детектива и тим полицијским подофициром за снимање у Метајни. И поново су дошли људи и викали, свађали се, јел, али овога пута са полицајцима.“

Тако је ова прича на крају ипак добила какав-такав happy end. Са друге стране, остаје питање - зашто је Хрватска опет била талац групице људи који негирају злочине из прошлости?

Они у томе на жалост нису усамљени. Спомен плоча на мјесту некадашњег логора у ували Слано постављена средином седамдесетих година разбијена је почетком деведесетих, а поновно је постављена и год 2010. и 2013, и оба пута врло брзо опет уништена.

Хрватска телевизија извијестила је у недјељу о овом немилом инциденту и донијела реакције неколико мјештана Метајне, од којих неки кажу како ништа не знају ни о чему, док други у камеру тврде да у тих неколико кућа у Метајни, од којих је једна данас подручна основна школа, никада није био никакав логор. И управо то је оно што је највише повриједило активистицу Жидовске опћине Загреб и представницу жидовске мањине у граду Загребу Сању Зоричић Табаковић.

„Ужасно сам револтирана, а нарочито сам била револтирана када сам јучер слушала ове људе које су интервјуирали, мјештане који тврде да се то није догодило. Управо зато што се то догодило су се они овако дигли на ноге и бранили своју истину! Да се то није догодило, одмахнули би руком и рекли екипи нека ради што хоће. Међутим, ово је доказ да врло добро знају што се догодило“, сматра Сања Зоричић Табаковић.

Екипа је из Израела дошла снимити документарац о Холокаусту на простору бивше Југославије по наруџби Hitahdut Olej Ex Jugoslavija, израелске удруге која окупља Жидове досељене с простора бивше Југославије и њихове потомке.

Обишли су све државе настале распадом бивше Југославије, осим Црне Горе, а у Хрватској су, осим на Пагу, снимали и на Петровој гори, у Јасеновцу и у Загребу.

 

Извор: Radio Slobodna Evropa

 

Везане вијести:

ЕКИПА ИЗРАЕЛСКЕ ТВ СПРИЈЕЧЕНА ДА СНИМА МЈЕСТА ЛОГОРА НА ПАГУ

Израелска ТВ-екипа која је хтјела снимати документарац о усташким логорима напустила Паг под пратњом полиције

Хрватска још не признаје пашке жртве

НА ДАНАШЊИ ДАН ЗАТВОРЕН ЗЛОГЛАСНИ ЛОГОР СЛАНА НА ПАГУ

НОЋ КАДА СУ ПОБИЈЕНИ ЛОГОРАШИ НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ

НИН: Без имена и спомен-обележја

'IZRAELSKA TV EKIPA NAPUSTILA PAG POD PRATNJOM POLICIJE' Snimali su dokumentarac o ustaškim logorima smrti

СТРАТИШТА СРБА И ЈЕВРЕЈА НИСУ МЈЕСТА ЗА ЗАБАВУ

Otvorene Čarolije ljeta - Izrael u Novalji

Комплекс Јадовно - Јадовно 1941.