СКУПШТИНА ДА УСВОЈИ ДЕКЛАРАЦИЈУ О ГЕНОЦИДУ НДХ

Доња
 Градина

Доња Градина

Удружење "Јасеновац - Доња Градина" позвало је Народну скупштину Републике Српске да усвоји Декларацију о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

 

Удружење сматра да разматрање ове декларације има приоритет над свим сличним документима.

 

Удружење истиче да је геноцид Независне Државе Хрватске почињен над српским народом по својим размјерама раван холокаусту који је нацистичка Њемачка извршила над Јеврејима, као и да након 70 година жртве најбестијалнијих злочина у историји човјечанства нису добиле одговарајући пијетет од домаћих и међународних институција и јавности.

 

Удружење "Јасеновац - Доња Градина" припремило је декларацију 2011. године у сарадњи са најистакнутијим стручњацима из области историјских и правних наука, саопштено је из овог удружења.

 

Декларацију су у мају 2011. усвојили Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу и Пета међународна конференција о Јасеновцу,  након чега је овај документ упућен Народној скупштини Републике Српске, Скупштини Србије, Генералној скупштини УН, парламентима, другим институцијама и истакнутим појединцима широм свијета.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Тајна документа: Степинац и командант Јасеновца обманули свет

Николић: Папа нигдје не жури када је ријеч о проглашењу кардинала за свеца

СПЦ ОДГАЂА БЕАТИФИКАЦИЈУ И ТРАЖИ СТАВ ВАТИКАНА О НДХ

СПЦ у процесу канонизације Степинца? - Jadovno 1941.

Писмо Епископу Јовану Ћулибрку

Јасеновац - Јадовно 1941.