Скандалозна иницијатива хрватских историчара - Приказују Јасеновац као логор за усташе!

Само месец дана након обележавања пробоја логораша у Јасеновцу и послатих порука покајања из Хрватске, група историчара из ове земље покренула је иницијативу за истраживање тзв. троструког логора на подручју највећег српског стратишта!

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac.crnapg.jpg

 

План професора и наставника историје из Хрватске је да прикажу Јасеновац као радно и привремено сабирно поље у којем су највећи злочини, према њиховим речима, били почињени након рата, и то над усташама који су радили у том логору!

Овим пројектом сва истина о логору Јасеновац и монструозни злочини који су почињени над Србима, Јеврејима и Ромима желе се приказати као, како су то назвали, великосрпски јасеновачки мит! Директор Јавне установе Спомен-подручја "Доња Градина" Милорад Буква наглашава да је ово још један од ревизионистичких потеза хрватске академске јавности, али и целокупног друштва у самој Хрватској који имају за циљ сатанизацију Срба.


Још једна подвала

- Што се тиче Јасеновца, то је највећи трн у хрватској историји и због тога они на овакав начин желе да се отарасе хипотеке коју су наследили. Ипак, забрињавајуће је да се оваквим поступцима Срби опет желе приказати као злочинци, а умањити хрватско учешће у монструозним убијањима и мучењима у Јасеновцу током Другог светског рата - објашњава Буква.

Цвеће као ноћна мора

У Спомен-подручју "Јасеновац" пре неколико дана посађено је цвеће у бојама шаховнице, сложено у облику слова У, на шта су реаговали и из Удружења слободарских активиста које је уочило ову страшну неоусташку провокацију. - Када видите да је на простору Спомен-подручја "Јасеновац" посађено цвеће у белим и црвеним квадратима, сложено у облику слова "У", нисте сигурни јесте ли будни или у некој ноћној мори. На месту где се догодио злочин, геноцид, који никад неће престати да боли, који никада нећемо заборавити. На месту где су били затварани, мучени и убијани људи због тога што су били "криве" националности, вере или погледа. Догодио се злочин који су починили они чије су ознаке биле слово У и бело-црвени квадрат - нагласили су из овог удружења.


Он додаје да гробница са неколицином убијених усташа о којој се говори није непознаница, али истиче да су те усташе убијене за време рада у логору јер су углавном биле непослушне.

- Њих нису убили Срби, како се то жели приказати. То је само још једна подвала јер све је познато. Зна се ко је био злочинац, а ко жртва и овакви покушаји да се спере љага са Хрватске увек покушавају да се пребаце Србима на терет. Ипак, највећи проблем је што овакве идеје наилазе на упориште у самом руководству Хрватске и што нико не жели да се успротиви томе. Могли смо да чујемо фразе "да се никад не понови" и сличне, али то у Хрватској мисли мањина - нагласио је Буква.


Историјски терет

И историчар Драга Мастиловић каже да није тајна да поједини хрватски историчари и добар део јавности настоје да минимизирају злочине логора Јасеновац, али и других стратишта на простору монструозне клеро-фашистичке творевине зване НДХ. Он наводи да такав историјски терет сигурно није лако носити, али је кључни проблем што се то дубоко коси с историјском истином и историјским документима.

- Читави томови књига и посебно историјских докумената објављени су о карактеру те државе, о планираном геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима на простору НДХ и, што је најжалосније, учешћу једног дела римокатоличког клера у томе, али је проблем што се то широј хрватској јавности, посебно млађим покољењима, и дан-данас вешто сакрива и презентује на знатно другачији начин него што је то стварно било. То је жива рана на хрватском националном и државном телу и због тога су толики покушаји да се те жртве негирају или минимизирају. Међутим, као што то рече једном приликом Матија Бећковић, са невиним жртвама нико још није добио битку, па неће ни са јасеновачким мученицима - закључио је Мастиловић.

Пише: Милован Матић

Извор: ПресРС