Саво Штрбац: О похвраћењу и римокатоличењу Срба у Хрватској у наше време

Саво Штрбац
Саво Штрбац

Председник документационог центра „Веритас“ Саво Штрбац говорио је у емисији „Ћирилица“ Хепи телевизије о похвраћењу и поримокатоличењу Срба у Хрватској у наше време.

„Рецимо, похвраћују се урбани Срби – то су они који почињу да се пишу као Хрвати, који престају да славе своје славе, само да би задржали некакве позиције које су имали до тада, да би задржали посао…“, рекао је Штрбац.

 

Говорећи о преласку Срба из православља у римокатолизизам, Саво Штрбац је рекао да се неколико месеци после „Олује“ у Београду срео са загребачким свештеником Миленком Поповићем који му је тада испричао да се његов свештенички посао свео на издавање потврда деци која су крштена као православци. „Питао сам га шта раде с тим потврдама? Они су са тим потврдама одлазили код римокатоличког свештеника, и уз сагласност родитеља јер су малолетни, и уз верски обред ’кризмање‘ постајали су католици.“

Председник документационог центра „Веритас“ је додао да нема више оног класичног покрштавања из Другог светског рада, о којем смо слушали преко прича и гледали преко филмова: „Тамо негде 1980-их година, колико ја знам, папа је донео уредбу којом је речено да нема више покрштавања, ’сви смо ми хришћани‘, а слободном вољом може се прелазити из једне у другу конфесију и то се користи. И људи прелазе.“

Саво Штрбац је говорио и о случају његовог пријатеља и свештеника у Задру који се жалио како је једне године имао 30 смрти верника а само је двојицу он сахранио. „Осталих 28 сахранили су католички свештеници. Њихова дјеца не смеју да позову православног свештеника јер би имали проблема у средини у којој живе“, закључио је Штрбац.

Цитирани део на снимку налази се од 1:00:12.

У емисији аутора и водитеља Миломира Марића учествовали су и новинари Бошко Јакшић, Мирослав Лазански и Зоран Ћирјаковић, основна тема је била „Избеглице или мигранти“, а испод можете погледати цео снимак емисије која је на програму била 24. августа 2015.

 

 

Извор: СТАЊЕ СТВАРИ

 

Везане вијести:

Саво Штрбац: (Анти)фашиста - Jadovno 1941.

САВО ШТРБАЦ: Нова “Олуја” се догодила Србима, овај пут у ...

Како су Срби постали Хрби - Jadovno 1941.

Душко Бошковић: Знамо ли шта је геноцид? - Jadovno 1941.

Под туђим крстом: Ватикан крсти крштене (1)

Јасеновац - Јадовно 1941.