Саопштење Међународне комисије за истину о Јасеновцу поводом посете патријарха Загребу

Srboljub-Zivanovic

Поводом посете патријарха СПЦ г. Иринеја и чланова Синода СПЦ Хрватској огласила се хрватска штампа и медији као и Римокатоличка црква и Ватикан, те бискупска конференција Хрватске. Огласио се и председник Републике Хрватске Иво Јосиповић.

Наглашава се да приликом сусрета српског патријарха и чланова Синода СПЦ са хрватским кардиналом Бозанићем и са председником Јосиповићем није било речи о Јасеновцу.  Иако је изостала посета патријарха г. Иринеја и Синода СПЦ, заједно са кардиналом Бозанићем и хрватским бискупима, стратишту у Јасеновцу, из заједничких саопштења стиче се утисак да би Римокатоличка црква и држава Хрватска биле срећне уколико би се „преиспитале“ чињенице у вези са геноцидом против православних Срба, Јевреја и Рома у Јасеновачким логорима, тако да љага која лежи на Римокатоличкој цркви и хрватској држави буде ублажена, да се злочини умање и да се страдање Срба, Јевреја и Рома од стране римокатолика Хрвата потисне у заборав. Све ово треба да се учини у циљу екуменске сарадње и „помирења“ Срба и Хрвата.

Пошто су штампа и други медији посветили толику пажњу наведеним сусретима у Загребу, Међународна комисија за истину о Јасеновцу је приморана да изда следеће саопштење.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу (у којој нема чланова са територије бивше Југославије) утврдила је да је Хрватска држава, заједно са Римокатоличком црквом извршила геноцид над православним Србима, Јеврејима и Ромима у периоду од 1941. до 1945. године. После страшног и ужасног мучења, убили су преко 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома. Међу жртвама је било 110.000 мале деце. Жртве су убијане маљем, клане, бацане у ужарено гротло Пацилијеве пећи, куван је сапун од жртава, вађена су нерођена деца из утроба мајки, набијана су деца на бајонете, одсецане су дојке женама, силоване су девојчице, девојке и жене, Хрвати су продавали „српско месо – 1 динар килограм“ итд. Далеко би нас одвело набрајање свих начина мучења и убијања жртава. Према америчким изворима преко 1.400 римоклатоличких свештеника у Хрватској и Босни и Херцеговини вршило је лично мучење, убијање силовање, пљачкање и насилно покрштавање. Злочине су чинили обични грађани Хрвати, домобрани, крижари, просветни радници, сељаци, службеници, интелектуалци и сви други.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу сматра да се никада не смеју заборавити страдања Срба, Јевреја и Рома у Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома. Нико нема право, а поготову не политичари, да даје опроштај Римокатоличкој цркви и Хрватима за учињене злочине и то у има невиних жртава. Римокатоличка црква и Хрвати би могли да признају злочине које су починиле претходне генерације и да изразе кајање наместо што у циљу екуменског дијалога са Православном Црквом покушавају да изврћу чињенице у циљу некакве екуменске сарадње.

Наместо признања кривице и покајања, Римокатоличка црква проглашава за „блажене“ злочинце као што су Алојзије Степинац, надбискуп геноцида, Ханц Иван Мерц, идеолог крижара и усташа, Доминик Мандић, организатор „пацовских канала“ за избављање злочинаца из Хрватске и пребацивање у САД и Латинску Америку итд. Ниједан папа никада није посетио Јасеновац и помолио се за покој душа жртава. Све папе су биле упознате са злочинима, али никада нису дигли свој глас против убијања Срба, Јевреја и Рома. Политика „помирења“ са православном црквом и екуменизам служе Римокатоличкој цркви да на било који начин изнуде признање њиховог папе за поглавара свих хришћана.

Пета Међународна конференција о Јасеновцу је донела Декларацију о геноциду који су починили Хрвати у II светском рату против Срба, Јевреја и Рома, која је достављена свим државама света. Ову декларацију би требало да имају у виду политичари Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, као и Европске Уније пре него што покушају да остваре сарадњу између разних држва Балкана, у првом реду Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине.

Проф. др Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

 

 

Извор: srbel.net