РЕСТАУРАЦИЈА ФАБРИКЕ САПУНА СА ПУНО ПОТРЕСНЕ СИМБОЛИКЕ

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Министар просвјете и културе Републике Српска Горан Мутабџија изјавио је да је конзервација и рестаурација фабрике сапуна у Спомен-подручју "Доња Градина" извршена стручно и са пуно потресне симболике, која посјетиоце тог меморијалног центра неће оставити равнодушним.
Мутабџија је посјетио музеј на отвореном, односно рестаурисану фабрику сапуна у Спомен-подручју "Доња Градина", гдје је са директором те установе Милорадом Буквом и начелником општине Козарска Дубица Милетом Злојутром разговарао о активностима које су планиране за наредну годину. 

Он је подсјетио да Министарство просвјете и културе Републике Српске и Спомен-подручје "Доња Градина" сарађују са Музејом "Јад Вашем" из Јерусалима на пројекту учења о холокаусту, те потврдио да је са директором Спомен-подручја разговарао на који начин ће се та сарадња остваривати наредне године. 

Мутабџија је у Доњој Градини најавио нови начин сарадње Министарства просвјете и културе Републике Српске са институцијама културе Србије. 

"У наредних двадесетак дана у Бањалуци ћемо угостити министра културе Србије Ивана Тасовца и још десетак директора републичких институција културе, јер желимо да остваримо сарадњу на принципу паритета", навео је Мутабџија. 

Он је објаснио да би по принципу паритета Меморијалном центру "Доња Градина" партнер био српски Музеј жртава геноцида, а да ће директори тих институција договорити програм активности за наредну годину или за средњорочни период. 

"На исти начин своје програме рада договориће два дирекора библиотека, директори два музеја или два позоришта, а на тај начин ћемо подићи ниво културне сарадње између Републике Српске и Србије, јер саме саджаје нећемо дефинисати ми него људи из струке који се тиме баве свакодневно", нагласио је Мутабџија. 

У рестаурацију и конзевацију фабрике сапуна у Спомен-подручју "Доња Градина", коју је љетос извршио Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, уложено је 32.100 КМ. 

Руководилац Конзерваторско-рестаураторског одсјека у Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Милица Котур изјавила је да су остаци фабрике сапуна у Спомен-подручју "Доња Градина" спашени од даљег пропадања, јер су се налазили у веома лошем стању. 

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/gradina-mutabdzija2.jpg



Она је најавила да ће након завршених пројеката рестаурације и конзервације "Тополе ужаса" и фабрике сапуна, у Спомен-подручју "Доња Градина" наредне године бити извршена обнова сигналних путоказа и меморијалних плоча. 

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро изјавио је да је свако улагање у комплекс Спомен-подручја "Доња Градина" има посебну симболику и значај, али је изразио незадовољство динамиком реализације програма његовог уређења. 

"Нажалост, морам подсјетити да се од 2009. године у буџету Републике Српске планира исти износ од пет милиона КМ за уређење овог спомен-подручја. Урађени су и планирани добри пројекти, треба само приступити извођењу радова, па апелујем на оне који су одговорни да се коначно почне са уређењем Спомен-подручја `Доња Градина`", изјавио је Злојутро. 

Остаци фабрике сапуна на подручју логора Јасеновац откривени су 1. маја 1945. године. 

Усташе су у њој од масних дијелова тијела логораша правили сапун. Састојала се од 12 челичних казана, посуде високог притиска, сепаратора, таложника и ускотрачне пруге са два крака, која је имала трасу до ријеке Саве. 

Данас су у Спомен-подручју "Доња Градина" на музејској поставци на отвореном изложена три казана, три поклопца, таложник, посуда високог притиска са поклопцем и сепаратор.

 

Извор: срна