Пуховски: Хрватска химна у Јасеновцу је неприкладна

jasenovac_mjesto_logora

Професор Филозофског факултета у Загребу Жарко Пуховски изазвао је бурне реакције на скупу посвећеном Блајбургу када је рекао да у Јасеновцу не би смјела да се изводи хрватска химна.

Округли сто одржан је у Удружењу војних инвалида Домовинског рата, који су испунили салу до последњег мјеста.

Пуховски је рекао да је Блајбург био добро организован злочин и да Хрватска треба да га обиљежава.

„Не мислим, међутим, да мјесто сјећања треба да буде Блајбург, јер је њиме манипулисано, па се говори да су у највећем броју страдали Хрвати, али је истина да је тамо био велики број жртава Срба, Словенаца, Руса и Черкеза”, рекао је Пуховски.

Он сматра да би мјесто сећања требало да буде у Хрватској, Марково поље у Сесветама или негдје другде.

„Шта год одабрали, на том мјесту усташке униформе не смију да буду забрањене, јер су и они међу жртвама, као што мислим да у Јасеновцу не смије да се изводи хрватска химна, јер су њоме свако јутро будили логораше”, рекао је Пуховски и изазвао урнебес у дворани.

У усијаној атмосфери публика је Пуховског засула салвама увреда и узалудни су били сви напори организатора, пуковника Мирка Љубичића Швепса, да смири присутне.

Пуховски је, надгласавајући присутне, успио да каже да је и градска управа Дахауа после Другог свјетског рата одлучила да више никада неће истаћи њемачка заставу, „што не значи да Дахау није у Њемачкој, него да се исказује поштовање према жртвама”.

Бранитељи су на то реаговали још жучније и захтјевали да се Пуховском одузме ријеч, уз образложење да више не смије да их вријеђа.

Прије него што је одустао од даљег говора, Пуховски је само узвратио: „Ако вам је за утјеху, ускоро идем у пензију и нећу то још дуго радити”, преноси Вечерњи лист.

Извор: frontal