ПРИПРЕМЕ ТЕКУ ПРЕМА ПЛАНУ

donja gradina table

КОЗАРСКА ДУБИЦА, (СРНА) - Припреме за парастос и помен жртвама усташког геноцида у Доњој Градини, који ће бити одржан 22. априла, теку према плану и у складу активностима које је утврдио Организациони одбор, изјавио је директор Спомен-подручја "Доња Градина" Милорад Буква.

"На досадашњим сједницама Организационог одбора, на чијем челу је предсједник Републике Српске Милорад Додик, усаглашен је оквирни програм и протокол којима је, између осталог, предвиђено полагање вијенаца и цвијећа, помен и парастос жртвама у Спомен-подручју `Доња Градина` и обраћање званичника", рекао је Буква Срни и додао да све припреме које се одвијају у Спомен-подручју теку неометано и према плану.

Буква је открио да ће ове године парастосу и помену у Доњој Градини, између осталих, присуствовати висока делегација Владе Израела коју ће чинити два министра, те патријарх јерусалимски Теофил Трећи, поглавар Јерусалимске православне цркве.

"Посјета израелске делегације са патријархом јерусалимским на челу који ће први пут присуствовати парастосу у Доњој Градини, говори са колико се пажње приступа организацији овог догађаја", оцијенио је Буква.

Он је додао да ће као и претходних година парастосу и помену невиним жртвама усташког геноцида у Доњој Градини и Јасеновцу присуствовати највиши политички званичници Српске и региона, те други представници политичких, вјерских, дипломатских, културних институција и организација.

Према протоколу који је утврдио Организациони одбор, парастос жртвама усташког геноцида у Доњој Градини биће служен 22. априла у 12.00 часова у Спомен-подручју "Доња Градина".

Договорено је да академија у помен невино страдалим жртвама Јасеновца буде одржана 21. априла у Козарској Дубици.

Парастосу у Доњој Градини претходиће отварање изложбе ученичких ликовних радова о теми "Јасеновац" у 10.00 часова, а бројне делегације положиће вијенце на гробна поља у Доњој Градину у 11.30 часова.

У Доњој Градини и злогласном усташком логору Јасеновац страдало је више од 800.000 невиних жртава, искључиво због тога што су били Срби, Јевреји, Роми или антифашисти.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, више од 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

Логор у Доњој Градини налазио се у БиХ, преко пута Јасеновца у Хрватској, одмах иза ушћа ријеке Уне у Саву и формиран је 1941. године.

Градина је представљала масовно јасеновачко стратиште, тј. "прихватни логор" док усташе не ликвидирају многобројно српско становништво доведено из БиХ и других крајева злогласне Независне Државе Хрватске (НДХ).

 

Извор: срна