ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У НДХ"

У Београду промовисана књига Злочини над Србима у НДХ, аутора Јована Мирковића
У Београду промовисана књига Злочини над Србима у НДХ, аутора Јована Мирковића

Књига "Злочини над Србима у Независној Држави Хрватској /НДХ/" представља документовани прилог за одговорност те државе и цијеле њене управе које су проводиле идеологију остваривања чисто хрватске државе, рекао је аутор ове књиге Јован Мирковић.

Књига садржи избор документарних фотографија на којима су регистровани призори злочина над српским народом у НДХ од 1941. до 1945. године. 

Мирковић истиче да је циљ двојезичног издања фото-монографије, на српском и енглеском језику, да се фото-документационим материјалом стално подсјећа на страдале Србе у НДХ који нису могли подићи глас против судбине која их је снашла. 

Он је новинарима у београдском Дому војске, гдје је представљена књига, рекао да књига даје хронологију злочина у прва три мјесеца постојања НДХ, описује феномене и механизме зла, масовна и појединачна убиства Срба. 

То је нарочито значајно, истиче Мирковић, јер тада није било оружаног отпора, што показује намјеру државе да уништи дио свог становништа, и то највише Срба који су чинили једну трећину. 

Академик Василије Крестић, који је писац предговора, рекао је да је изузетно важно што је књига објављена и на енглеском језику, да би се шира јавност информисала о страдањима Срба у НДХ, али је значајна и за домаће становништво које или недовољно зна, или бјежи од сурових чињеница о страдањима у Јасеновцу. 

"Књигом се жели подстаћи то да се жртвама које су страдале од 1941. до 1945. године подигне један меморијални центар, да их сви на одређен начин ожалимо онако како заслужују", нагласио је Крестић. 

Његово преосвештенство епископ славонски Јован /Ћулибрк/ навео је да је ова књига важна, јер је ријеч о споју изузетног научног дјела и научно-популарног приступа. 

Истичући да је аутор ове књиге највећи стручњак у свијету када је ријеч о логору Јасеновац, епископ Јован рекао је да је Мирковић два пута био директор спомен-подручја у Јасеновцу, а да је са те функције "први пут био смијењен од другова, а други пут ухићен од господе". 

Учесници скупа поручили су да је важно објављивање ове књиге, јер садржи фотографије које су "запамтиле и лица жртава и злочинаца, а да дио сурове истине међу корицама књиге чува од заборава страдање невиних". 

Фотографије су забиљежиле егзекуторе који се поносно сликају поред жртава свог злочина, што свједочи о индивидуалној и групној патологији једног времена да се убије што више људи на што суровији начин и створи етнички чиста Хрватска. 

Књигу "Злочини над Србима у Независној Држави Хрватској" објавио је београдски издавач "Свет књиге".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Јован Мирковић ЖРТВЕ РАТА 1941–1945 ... - Jadovno 1941.

Видео: Култура сјећања и памћења - Јован Мирковић - Jadovno ...

ОПШТИНА ГРУБИШНО ПОЉЕ - ЖРТВЕ РАТА 1941-1945 - Јован ...

Јован Мирковић: Преувеличавањем злочина на ... - Jadovno 1941.

НЕЛОГИЧНО ПРОГЛАСИТИ 21. ОКТОБАР КАО ... - Jadovno 1941.

Шта САНУ има против књиге о клерофашизму у ... - Jadovno 1941.

Сакривена истина о геноциду - Jadovno 1941.

Злочини над Србима у НДХ - Jadovno 1941.

Хрвати негирају Јасеновац - Остало је још да га опет отворе ...