ПОТРЕСНО СВЈЕДОЧЕЊЕ ЈЕДНОГ ОД НАЈМЛАЂИХ ЛОГОРАША

Служење парастоса у Доњој Градини

Служење парастоса у Доњој Градини

Слободан Грујичић из села Машићи, општина Градишка, један од најмлађих логораша из Другог свјетског рата, изјавио је да је прошао пакао у јасеновачком логору, као и у Старој Градишци, Јабланцу и селу Млака, гдје је приликом заробљавања добио и број око врата.

"У Јасеновцу смо били у вагонима, а одатле су нас премјестили у Сисак из којег сам касније пуштен кући на основу писма мога оца, који је био заробљен и одведен у Њемачку", рекао је Грујичић новинарима у Доњој Градини, гдје је дошао на обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина. 

Грујичић свједочи да су у селу Млака убијени његови ујак, стриц и дјед, наводећи да су усташе људе убијале чекићима и маљевима. 

Он каже да се сјећа да је доста мјештана из његовог села одведено у концентрациони логор Јасеновац, од којих се многи нису вратили живи. Грујичић наводи да је међу онима које су усташе одвеле у логор било највише дјеце, жена и стараца. 

У Доњој Градини у 10.00 часова отворена је изложба ликовних и литерарних радова ученика из цијеле Републике Српске о теми страдње народа у Јасеновцу. 

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СРПСКИМ ЖРТВАМА ДАТИ ИМЕНА ДА СЕ ЊИМА НЕ БИ МАНИПУЛИСАЛО

ДРЖАВНИ ВРХ СРБИЈЕ, ПАТРИЈАРХ И ПРЕДСТАВНИЦИ ИЗРАЕЛА НА ПОМЕНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА ЛОГОРАША 19. АПРИЛА

СТРАТИШТА - ЈАСЕНОВАЦ - ЈАДОВНО 1941.