ПОСТАВЉЕНА МЕРМЕРНА ПЛОЧА СТРАДАЛИМ ЖРТВАМА

ДОЊА ГРАДИНA, (СРНА) - Постављањем мермерне плоче страдалим жртвама је озваничен почетак радова на реализацији програма уређења Спомен подручја Доња Градина.

Шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне рекао је да ова плоча неће бити плоча заборава и да ће учинити све да жртве никада не буду заборављене.

"На младе треба да пренесемо сазнање о томе шта се десило и то ћемо урадити у школама у сарадњи са Израелом. Израел је гаранција јеврејском народу да се никада више холокауст неће вратити", рекао је Ливне обраћајући се присутнима на комеморативном скупу поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и највећем стратишу Доња Градина.

Он је додао да исто тако Република Српска и Србија треба да буду гаранција српском народу да се оно што се десило никада више неће десити.

Директор Јавне установе Спомен подручје "Доња Градина" Милорад Буква најавио је да ће на овом мјесту бити подигнут споменик за жртве Јасеновца чије кости леже у Доњој Градини и да ће бити подигнут споменик страдалој дјеци.

"Циљ нам је подићи Доњу Градину на ниво светилишта и ходочашћа српског, јеврејског и ромског народа, мјесто на које ће долазити хуман и правдољубив свијет", рекао је Буква.
       
Он је истакао да би брисање жртава из наших сјећања значило поново их убити и да би то био злочин ништа мањи од оног који су учиниле усташе.

"Зато смо данас овдје и постављањем ове плоче показујемо да нисмо заборавили наше претке. На овом мјесту изградићемо меморијални центар у којем ће се трајно његовати и чувати сјећање на невино пострадале Србе, Јевреје и Роме", нагласио је Буква у обраћању присутнима.

Данас се обиљежава Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини. Овом догађају присуствовали су висока државна делегација Израела, коју предводи министар туризма Стас Мисежњиков, предсједник Владе Србије Мирко Цветковић, предсједник Републике Српске Милорад Додик, амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко.

Нас комеморацији су били и предсједник Народне скупштине Игор Радојичић, министри у Влади Републике Српске, као и велики број грађана.

Поводом обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини јутрос у цркви Светих аспостола Петра и Павла у Козарској Дубици служена је Света архијерејска литургија, а синоћ у Дому културе у Козарској Дубици одржана је свечана академија.

Доња Градина представља највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске /НДХ/. У Јасеновцу и Доњој Градини убијено је више од 700.000 Срба, више од 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

Градина је представљала масовно јасеновачко стратиште, односно "прихватни логор" док усташе не ликвидирају многобројно српско становништво доведено из БиХ и других крајева злогласне Независне Државе Хрватске. Према начину убијања, јасеновачки логор сматра се најмонструознијим стратиштем које је тада постојало у свијету, а који је основала и њиме управљала НДХ.

 

Извор: срна