ПОМЕН ЖРТВАМА УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА 22. АПРИЛА

donja gradina table

БАЊАЛУКА, 19. МАРТА (СРНА) - Помен жртвама усташког геноцида у Доњој Градини биће одржан 22. априла, одлучио је данас у Бањалуци Организациони одбор.

На сједници су усаглашени оквирни програм и протокол којима је, између осталог, предвиђено полагање вијенаца и цвијећа, помен и парастос жртвама у Спомен подручју "Доња Градина" и обраћање званичника. Утврђени су и носиоци активности ради припреме обиљежавања.

Договорено је да академија, поводом обиљежавања овог догађаја, буде одржана 21. априла у Козарској Дубици.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је и предсједник Организационог одбора, изразио је увјерење да ће овај догађај, и ове године, бити достојанствено обиљежен и успјешно организован, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

У Доњој Градини и Јасеновцу страдало је више од 800.000 невиних жртава, искључиво због тога што су били Срби, Јевреји, Роми или антифашисти.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, више од 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

Логор у Доњој Градини налазио се у БиХ, преко пута Јасеновца, одмах иза ушћа ријеке Уне у Саву и формиран је 1941. године.

Градина је представљала масовно јасеновачко стратиште, тј. "прихватни логор" док усташе не ликвидирају многобројно српско становништво доведено из БиХ и других крајева злогласне Независне Државе Хрватске (НДХ).

 

Извор: срна