ПОЕТСКО-СЦЕНСКИ ПРИКАЗ ДЈЕЛА "ИЗ КОЛИЈЕВКЕ У ЈАСЕНОВАЦ"

Поетско сценски приказ књиге Из колијевке у Јасеновац

Поетско сценски приказ књиге Из колијевке у Јасеновац

У Козарској Дубици синоћ је изведен поетско-сценски приказ књиге "Из колијевке у Јасеновац", коју је приредио бањалучки књижевник и публициста Милан Дашић, а у чијој припреми су учествовали најпознатији српски академици, професори и књижевници.

"Седамдесет година од завршетка Другог свјетског рата изашла је ова књига, која је уствари читуља за 19.429 дјеце, Срба, Јевреја и Рома, која су страдала у Јасеновцу, једном од највећих стратишта у Европи", рекао је академик Матија Бећковић.

Он је нагласио да је злочин према дјеци, који је почињен у Јасеновцу, злочин који се не може објаснити и додао да су се аутори књиге "Из колијевке у Јасеновац" потрудили да очувају успомену на страдале.

"Аутори су се потрудили да направе тај именик и уђу у траг свој тој дјеци и на тај начин подигну им споменик да се заувек не затре успомена на оне који једва да су живели, како се овде у наслову књиге каже из колијевке до Јасеновца, такорећи нису ни живјели", рекао је Бећковић новинарима у Козарској Дубици.

Он је нагласио да је злочин почињен према дјеци у Јасеновцу необјашњив и непојмљив људском разуму.

"Колики је то злочин то је лако свакоме знати, јер да је убијено 19.429 врабаца, голубова или мрава, то би већ био велики злочин, а камоли људских душа. То је злочин који се не може објаснити људским мозгом, већ је то нешто са оне стране разума", рекао је Бећковић.

Аутор књиге "Из колијевке у Јасеновац" Милан Дашић прецизирао је да се дјело састоји из два дијела и садржи око 150 фотографија.

"Први дио је на енглеском и на српском језику. Ту су текстови о страдању и мучењу дјеце, у којима су сабране тужне али и срећне приче јер су неке мајке на крају, ипак, дошле до своје дјеце", рекао је Дашић и додао да књига садржи и табеларни приказ колико дјеце је страдало по општинама, односно одведено у јасеновачки логор.

Према ријечима аутора, у другом дијелу налази се списак од 19.430 дјечака и дјевојчица који су погубљени у логору, као и поезија о страдању у логору Јасеновац аутора Ђорђа Радишића, Јована Дучића, Боре Капетановића, Рајка Петрова Ноге, Скендера Куленовића и Драгана Колунџије.

"Књигу сам припремао уз помоћ издавачкг савјета у коме се налазе професор Смиља Аврамов, академик Матија Бећковић, Арије Ливне, Драгољуб Ацковић и друга звучна имена српске науке и књижевности", рекао је Дашић и додао да је то трећа књига коју је посветио Јасеновцу.

Књижевник Ранко Павловић истакао је да је књига "Из колијевке у Јасеновац" једна од оних које чувају од заборава више стотина хиљада невино страдалих у усташком логору у НДХ-а, а посебно сјећање на 20.000 најневинијих - дјеце која нису била ни закорачила у живот.

"Ове књиге не дају само историографске податке него топлом људском и књижевном ријечју говоре о злу које никада не би требало да се понови", рекао је Павловић.

Он је нагласио да таква књига треба да се нађе у библиотекама, посебно школским, те истакао потребу да се барем један школски час посвети Јасеновцу, да би дјеца сазнала истину о том логору.

Сценариста и режисер поетско-сценског приказа дјела "Из колијевке у Јасеновац" је Рената Агостин, а издавач књиге је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила и Удружење "Јасеновац-Доња Градина" из Бањалуке.

Организатор догађаја је "Народна библиотека" Козарска Дубица, а директор те јавне установе Данијела Балабан рекла је да поетско-сценски приказ књиге "Из колијевке у Јасеновац" није организован само због обиљежавања 70 година од побједе над фашизмом, нити због промоције тог значајног књижевног дела, него првенствено да би се сачувала сјећања на жртве и оно што се десило у Јасеновцу и Доњој Градини.

Учесници програма, осим академика Бећковића, били су Владимир Јагличић, Јованка Стојчиновић Николић, Боро Капетановић, Ранко Прерадовић и Ранко Павловић, те глумци Смиљана Маринковић, Марина Пијетловић, Ивана Перковић, Синиша Сушић.

Наступили су и ученици Основне школе "Вук Стефановић Караџић" из Козарске Дубице и чланови Мјешовитог хора "Вишњић".

Поетско-сценском приказу књиге "Из колијевке у Јасеновац", који је синоћ изведен у Дому културе у Козарској Дубици, присуствовао је велики број грађана, општинских званичника, те посланик у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало и директор Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина" Милорад Буква.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

У ПЕТАК ПОЕТСКО-СЦЕНСКИ ПРИКАЗ КЊИГЕ "ИЗ КОЛИЈЕВКЕ У ЈАСЕНОВАЦ"

НОЖ ЗА КЛАЊЕ СРПСКЕ ДЈЕЦЕ СА КОЗАРЕ

Борба против "великосрпског мита", или шта данас Хрватима значи Јасеновац

Јасеновац - Јадовно 1941.