Патријарх Иринеј: Папа ми је рекао да није хвалио Степинца

Патријарх Иринеј: Папа ми је рекао да није хвалио Степинца

Патријарх Иринеј: Папа ми је рекао да није хвалио Степинца

БЕОГРАД - Није тачно да је папа Фрања хвалио Степинца и да је подржао његову канонизацију. То је лаж. Он је поручио да ће о свему томе још размислити!

Овако патријарх српски Иринеј коментарише тврдње загребачког надбискупа Јосипа Бозанића да је папа Фрања, наводно, подржао проглашење католичког надбискупа који је подржавао усташтво Алојзија Степинца за свеца и да је у писму упућеном нашем патријарху одбацио све приговоре СПЦ.

Иринеју је било тешко да даље говори. Уз дуге паузе у телефонском разговору, замолио нас је да га разумијемо.

„Све што сам имао да кажем о Степинцу рекао сам коме је требало. Није тачно да је папа Фрања подржао проглашење Степинца за свеца, а сви детаљи у вези са тим ускоро ће бити објелодањени“, поручује патријарх.

Алојзије Степинац у нашој јавности је познат прије свега као челник хрватске цркве из времена Независне Државе Хрватске 1941-1945. Добар дио историчара види Степинца као духовног оца Ендехазије, у којој је убијено око милион људи, а од којих је највећи број Срба. И поред тога, Римокатоличка црква га је 1998. прогласила за блаженог, што је пресудан корак ка проглашењу за свеца. Цијели процес канонизације зауставио је патријарх српски Иринеј, који је прошле године упутио писмо с приговорима папа Фрањи.

Хрватски надбискуп Јосип Бозанић недавно је узбуркао јавност тврдњама да папа Фрања у одговору на то писмо одбацује све приговоре СПЦ и да, поврх свега, поручује да је Степинац „вјеран сљедбеник Христа и прави узор хришћанског живота“. Оно што је једино извјесно је да је папа наложио формирање радне групе која тек треба да размотри аргументе обе стране.

 

Извор: НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

 

Везане вијести:

Писмо Епископу Јовану Ћулибрку

Шта СПЦ мисли о светости Степинца

Право лице „блаженог“ надбискупа: Степинац моли папу да спасе НДХ!

забринутост због иницијативе о проглашењу степинца за свеца

ЕПИСКОП СЛАВОНСКИ ЈОВАН ЋУЛИБРК: Срби, добро вагајте ...