ПАМТИТИ И ПОПИСАТИ СВЕ СРПСКЕ ЖРТВЕ

Конференција за новинаре Фондације Свети Александар Невски

Конференција за новинаре Фондације Свети Александар Невски

Народ који памти своје жртве неће лако бити изложен новим жртвама, нити нападима, а сви они који су имали геноцидне намјере према српском народу имају их и даље и у том погледу се не треба заваравати, поручено је данас са конференције за новинаре у београдском Медија центру коју је организовала Фондација "Свети Александар Невски".

Истакнуто је да ће Фондација "Свети Александар Невски" и Српска народна партија у Скупштини Србије због тога покренути иницијативу да се изгради меморијални комплекс српских жртава геноцида, који ће имати и научно-истраживачки и образовни институт који би се бавио истраживањем геноцида, етничких чишћења и масовних злочина над Србима у 20. вијеку.

На данашњој конференцији у Београду о теми "Геноцид над Србима" истакнуто је да су Срби који су многоструко и страшно пострадали у 20. вијеку доживјели покушај прекрајања историје, те да је најновији такав покушај британска резолуција о Сребреници.

"Да је британска резолуција усвојена, у свим читанкама у свету деца би учила да су Срби геноцидан народ, а политичке последице би довеле до тога да Република Српска буде дестабилизована и срушена под образложењем да је творевина настала на геноциду", рекао је предсједник Фондације "Свети Александар Невски" Ненад Поповић.

Он је подсјетио да је током Другог свјетског рата извршен највећи геноцид над српским становништвом, у коме је милион Срба убијено на подручју такозване НДХ и остатка окупиране Југославије.

Поповић је нагласио да је та творевина НДХ имала и Јастребарско-хрватски логор за српску дјецу, који је био једини концентрациони логор у свијету такве врсте, те подсјетио и на прогон Срба 1995. године из Хрватске у операцији хрватске војске и полиције "Олуја".

Академик Матија Бећковић истакао је да српски народ данас нема ниједно стратиште на коме су пописана имена страдалих Срба, да лако заборавља своје жртве, а онда се жали да се српске жртве не поштују.

Говорећи о Хрватској, он је подсјетио да ниједан Србин није подигао руку на Хитлеров поздрав, без обзира на то у каквој формацији је тада био и у име чега се борио, додајући да се могло видјети ко је ту руку подигао.

"Када видите логор Јасеновац и обиђете га, ви не знате шта је то. Нема места предвиђеног да се ту запали свећа... Неки други логори остали су онакви какви су и били некада да би дочарали тужну судбину оних који су у логорима боравили. А Јасеновац као да је прављен да се не досетите шта је то заправо било", рекао је Бећковић.

Бећковић је навео да је било више иницијатива да се попишу жртве комунистичког режима и НАТО бомбардовања 1999. године, али да до данас ништа није урађено, те оцијенио да је то сигурно дио неких политичких прећутних нагодби.

Историчар и аналитичар Драгомир Анђелковић истакао је да Срби олако прелазе преко свега што им се кроз историју десило и лако заборављају колико су имали жртава, док други народи измишљају злочине над њима.

"Тиме што заборављамо сопствене жртве радимо против будућности своје деце. Да нам се не би десио поновни геноцид, морамо нешто променити", рекао је Анђелковић, који је поздравио иницијативу Фондације "Свети Александар Невски" да се попишу све жртве и да се направи музеј, споменици, спомен-обиљежја, едукативни центри.

Учесници су током конференције подсјетили и на принудно расељене Србе са Косова и Метохије.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Андреј Фајгељ: Расизам за српске жртве - Jadovno 1941.

ОЧУВАТИ СЈЕЋАЊЕ НА СРПСКЕ И ЈЕВРЕЈСКЕ ЖРТВЕ ...

Спомен-капела за српске жртве - Jadovno 1941.