ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "АНАТОМИЈА ЗАБОРАВА"

Отворена изложба ''Анатомија заборава''

Отворена изложба ''Анатомија заборава''

У Јеврејском културном центру "Арие Ливне" у Бањалуци синоћ је отворена изложба "Анатомија заборава", на којој је представљена музејска грађа посвећена страдању цивила на простору такозване Независне Државе Хрватске.

 

Аутори ове изложбе, коју су организовали Јеврејски културни центар и Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, су Вања Шмуља, Споменка Кузмановић и Љубица Милекић. 

 

Изложба је настала на основу грађе Музеја жртава геноцида из Београда, Музеја револуције на Мраковици, Музеја "Козара" из Приједора, Музеја и Архива Републике Српске, Српског националног друштва Пребиловци из Београда, Удружења потомака и поштовалаца жртава логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг, бањалучког градског Удружења бивших логораша Другог свјетског рата и Народне библиотеке Србије. 

 

Шмуља је рекла да је ова изложба настала 2014. године, поводом Шесте међународне конференције о Јасеновцу и да је ово трећа поставка у Бањалуци. 

 

"Оно што даје посебан тон изложби јесте да су њени аутори библиотекари, а наш приступ је био документаран, али не искључиво, већ смо посматрали страдале као људе, а не као бројеве", навела је Шмуља. 

 

Шмуља је напоменула да су у изради изложбе помагали јако добри стручњаци, те да је наведени период обрађен са свих аспеката, од идеологије која је довела до настанка усташког покрета, државе у којој је озакоњен геноцид, преко првих логора до поезије инспирисане тим догађајима. 

 

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да ова изложба није едукативна само у смислу класичног образовања, већ да показује да је холокауст нешто што се заиста догодило човјечанству. 

 

"Овдје треба да се говори о томе како су цијели народи страдали од једне сулуде политике и да данас, када се она било гдје у свијету повампири, то буде аларм", рекао је Кузмановић. 

 

Изложба ће бити отворена до 13. октобра.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЈАСЕНОВАЧКА "АНАТОМИЈА ЗАБОРАВА" У ЛОНДОНУ - Jadovno ...

НОЖ ЗА КЛАЊЕ СРПСКЕ ДЈЕЦЕ СА КОЗАРЕ - Jadovno 1941.

ИЗЛОЖБА "ЕКОНОМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА" У БЕЧУ ...

Јасеновац - Jadovno 1941.