ОСВЕШТАНИ ТЕМЕЉИ ХРАМА ЈАСЕНОВАЧКИМ МУЧЕНИЦИМА

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/hram-rudo-jasenovacke-zrtve.jpgРУДО, 15. ЈУНА /СРНА/ - У селу Соколовићи код Рудог данас су освештани темељи храма посвећеног великомученицима јасеновачким, који се налази на мјесту цркве коју је у 16. вијеку саградио велики везир Отоманске империје Мехмед-паша Соколовић.


Храм ће бити подигнут на мјесту гдје је везир, српско дијете по имену Бајица, одведено у данку у крви у Стамбол, саградио цркву својој мајци која је остала у православљу, а саградио је и џамију оцу, који је отишао у Турску и прешао на ислам.

Муслимани су пет пута обнављали џамију у Соколовићима, али никад није обнављана црква која је срушена када је велики везир Мехмед-паша убијен у Стамболу.

Јереј Василије Цвјетковић рекао је да ће до јесени у Соколовићима, поред "луне", засјати и "сунце", када ће бити успостављена природна равнотежа која треба да свједочи о судбини ових простора једног народа.

"Градњом ове светиње одужује се дуг према непоколебљивој вјери у Христа племенитој мајци великог везира Соколовића, који је задивљен у њену православну душу сазидао ништа друго него цркву", рекао је Цвјетковић.


Он је навео да је ово мјесто најприје освештано сузама и молитвама мајке Бајице Соколовића, кога су као дијете отели из наручја мајчиног и одвели с намјером да постане јањичар – братоубица, умјесто под старост мајци узданица.

"Соколовић, који никад није заборавио ко је и одакле је, помогао је и брату патријарху Макарију да успостави укинуту српску патријаршију", подсјетио је Цвјетковић.

Ктитор овог храма је свештеник Стеван Гагић из Калифорније, а земљиште за његову граду уступио је домаћин Слободан Рађен.

Предсједник одбора за изградњу Гојко Топаловић рекао је да се ктитор одлучио да сам финансира изградњу храма у Соколовићима кад је прочитао у новинама да је џамија у Соколовићима обнављана шест пута, а црква никада до сада.

"Позвао нас је, понудио доброчинство и ми смо то објеручке прихватили", рекао је Топаловић.

Близу Соколовића, у селу Паштан Брдо, Руђани су изградили храм посвећен патријарху Макарију.

Мехмед-паша је наредио да се у Вишеграду изгради Ћуприја на Дрини, велики мост на једанаест лукова од камена, а био је и ктитор моста на ријеци Жепи и Везировог моста у Подгорици.

На планини Раванци и данас постоје зидине пастирске колибе у којој је рођен Бајица Соколовић, које народ назива Соколовићеве зидине.

Поред џамије и цркве, везир Соколовић је у селу гдје је рођен изградио чесму од седре, од које је грађена Ћуприја на Дрини. Чесма је и данас у функцији.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png