Освећено Косово и/или Гора Храма је у нашим рукама

Latinica

На Светли четвртак, 28. априла, протосинђел Јован Ћулибрк, члан Одбора за Косово и Метохију Српске Цркве, одржао је предавање под насловом Освећено Косово и/или Гора Храма је у нашим рукама: државност Свете земље према косовском циклусу усмене народне поезије на јерусалимском Институту Ратисбон у организацији Патролошког института ETRFI.

Предавање је говорило о библијским коренима Косовског завета, његовој трансформацији у народно предање путем усмене народне поезије, те мање познатим утицајима које је идеја освете Косова имала на развој ситуације у Светој Земљи у ХХ веку. Скуп је поздравио отправник послова амбасаде Републике Србије у Тел Авиву г. Милутин Станојевић, а предавању су присуствовали најелитнији израелски интелектуалци међу којима су били и Мартин ван Кревелд, Песах Шиндлер, Рафаел Израели и Мордехај Нисан. Подстакнути излагањем протосинђела Јована, више слушалаца је поставило питања.

У својим одговорима предавач је додатно изложио развој и утицај Косовског завета током Другог светског рата и у поратном периоду и до наших дана. Ово предавање је одржано као завршно за академску годину; на овој инстиуцији углавном предају знаменити библисти и други интелектуалци који су у зениту своје академске каријере.

П. Кондић

 

Извор: СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА