ОСУДИТИ ОЗНАЧАВАЊЕ ЗЛОЧИНА У ПОСЉЕДЊЕМ РАТУ КАО ГЕНОЦИДНИХ

ДОБОЈ, Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки изјавио је да треба осудити означавање злочина који су се догодили у посљедњим сукобима као геноцидне, наводећи да то представља увреду за чланове јеврејских породица које су током Другог свјетског рата биле у истинском геноциду.

Влајки је рекао новинарима у Добоју, гдје је отворена изложба "Економије јасеновачког логора" вишег кустоса Тање Тулековић, да је субјективно везан за страдања и извршени геноцид над јеврејским народом у Другом свјетском рату. 

Он је указао да би многи чланови његове породице преживјели да су нацисти у то вријеме примјењивали "селективну концепцију геноцида", која се данас приписује српском народу. 

Аутор изложбе у Јеврејском културном центру у Добоју Тања Тулековић објаснила је да су економије јасеновачког логора представљале примитиван начин снабдијевања усташа и њиховог богаћења. 

Према њеним ријечима, сва српска села у околини концентрационих логора Јасеновац представљала су економије. "Протјеривањем и накнадним ликвидирањем локалног становништва стицала су се материјална богатства и њихова љетина, што је представљало примитиван начин снабдијевања", изјавила је Тулековићева. 

Секретар Јеврејске општине Добој Дарио Атијас рекао је да се обиљежавањем Дана холокауста одаје помен и евоцира сјећање на 6.000.000 Јевреја страдалих током Другог свјетског рата. 

Он је навео да је од некада велике јеврејске заједнице у БиХ преостала мала заједница, која данас покушава да очува дух и идентитет на овом простору. 

Изложбу организују Јавна установа "Спомен-подручје Доња Градина", у сарадњи са добојским Јеврејским културним центром. 

29. маја у 19.00 часова најављено је отварање изложбе и у Музеју града Зенице, гдје ће бити изложена мјесец дана. 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png