Опомена јасеновачког погрома

Председник РС Милорад Додик и израелски шеф дипломатије Авигдор Либерман у Доњој Градини. Најављена изградња меморијалног центра у помен жртвама фашистичког терора
ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик и министар иностраних послова Израела Авигдор Либерман посетили су Спомен-подручје Доња Градина код Козарске Дубице, највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац, где су положили венце и одали почаст за 700.000 страдалих Срба, Јевреја и Рома у Другом светском рату.
Министар Либерман захвалио се руководству Републике Српске на напорима које чине у овековечењу страдања јеврејског народа на овим просторима.
- За мене је ово много више од спомен-подручја, пошто и сам потичем из породице у којој се једна половина борила у редовима Црвене армије, а друга страдала од нациста, тако да за мене ово представља много, много више од једне обичне посете спомен- -подручју - рекао је министар иностраних послова Израела Авигдор Либерман.
- Заједничка трагична судбина повезује српски и јеврејски

СТРАДАЊЕ ОПШТИНА

Козарска Дубица највише је страдала у Другом светском рату, што потврђује и податак да 20 година није било регрута за војску, јер су сва мушка деца убијена

народ. Ово је прилика да упознамо министра Либермана с тим да Република Српска намерава у наредном периоду реализује пројекат изградње меморијалног центра Доња Градина, који треба на најбољи начин да очува успомену на ово место. Доња Градина треба да буде доказ и место које ће указивати на страшан злочин, како се такве ствари више никада не би догодиле. Треба ценити људски живот, поштовати различитости, а сви они који су чинили злочине морали су и морају одговарати - истакао је председник Републике Српске Милорад Додик.

 

 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/vecernje.JPG

Додајте коментар