Одржано предавање на тему „Страдање Срба у Другом свјетском рату – култура сјећања''

Мира Јовановић 

Мира Јовановић

Дана 9. октобра 2015. године у великој сали зграде СПКД “ПРОСВЈЕТА“ у Теслићу одржано је предавање на тему „Страдање Срба у Другом свјетском рату – култура сјећања''.

Предавање је, по благослову Преосвећеног Владике зворничко-тузланског Господина Г. Хризостома, одржала госпођа Мира Јовановић, докторант Универзитета у Цириху и дугогодишњи сарадник међународних организација које се баве питањем холокауста. Након уопштеног излагања о култури сјећања као предуслову култури памћења које је госпођа Јовановић препоручила, пажња присутних је усмјерена на страдање Срба теслићког краја. Малобројни преживјели свједоци усташког злочина у кући Николе Долића у Влајићима, будући присутни у публици, живо су посвједочили страшне и мучне тренутке које су доживјели о Јовандану 1943. године.
Овим предавањем теслићкој а и широј јавности омогућено је да истину о страдању теслићких Срба у Другом свјетском рату први пут јавно чују. Злочин о коме се дуго ћутало сувише је велики да  би се о њему наставило ћутати.
У току су активности на рјешавању имовинско-правних односа како би се стекли услови да се на мјесту страдања подигне спомен-црква пострадалим Влајићанима.

Протојереј-ставрофор  Миладин М. Вуковић

 

Предавање - ТеслићПредавање - Теслић

 

Извор: ЕПАРХИЈА ЗВОРНИЧКО - ТУЗЛАНСКА

 

Везане вијести:

У Теслићу предавање: ''Страдање Срба у II свјетском рату ...

Видео: Култура сјећања и памћења - мр Мира Јовановић ...

Мира Јовановић - глас против повампиреног усташтва у Хрватској