ОДРЖАН ЈАВНИ ЧАС ИСТОРИЈЕ О ЈАСЕНОВЦУ

Јавни час историје о Јасеновцу на бечком тргу

Јавни час историје о Јасеновцу на бечком тргу

Српско просвјетно културно друштво "Просвјета" из Аустрије одржало је јавни час историје о Јасеновцу на једном од најпознатијих градских тргова у центру Беча - Шварценбергплацу.

О 70 година од пробоја из Логора смрти - Јасеновца, симбола геноцида који је починила Независна Држава Хрватска (НДХ) над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату, говорили су предавачи Гроздана Булов, Недељко Савић и Срђан Мијалковић. 

Они су истакли да се прошлост, због заједничке будућности, мора памтити, те да одговорност за злочине у Јасеновцу мора да доведе и до прихватања одговорности и извињења за почињени геноцид, монструозни холокауст над Србима у НДХ. 

На јавном часу историје јавности је први пут представљен и Приједлог текста резолуције о проглашавању 22. априла даном сећања на жртве геноцида над Србима. 

СПКД "Просвјета" позвала је државе и институције да помогну и подрже ову резолуцију, те да се активно укључе у процес њеног доношења. 

Јавни час историје на градском тргу у центру Беча отворили су малишани из "Малог хора Просвјете", док су дјеца из Школе српског језика и Мале причаонице Друштва "Просвјета" дијелила црвене каранфиле посјетиоцима јавног часа, који су са посебном пажњом пратили историјске чињенице о страдању Срба, Јевреја и Рома у НДХ. 

Међу посјетиоцима су били бројни грађани Беча, представници разних организација и институција, цркве и медија. 

Гости су били и амбасадор БиХ у Аустрији Тања Милашиновић-Мартиновић, први савјетник амбасаде Србије Итана Павићевић, војни аташе амбасаде БиХ пуковник Слободан Танасиловић и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић. 

Посјетиоци су имали прилику да погледају и дио изложбе "Економија јасеновачког логора", аутора Тање Тулековић, коју је "Просвјета" раније представила бечкој јавности. 

Из просторија Института за историјске мањине из Беча, ова изложба је пресељена у простор Представништва Републике Српске у Бечу, гдје ће остати до 9. маја, Дана побједе над фашизмом, када се сели у Линц.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ИЗЛОЖБА "ЕКОНОМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА" У БЕЧУ ...

Беч добија парк Диане Будисављевић - Jadovno 1941.

СПАСИТЕЉКИ СРПСКЕ ДЕЦЕ У ЧАСТ: У Бечу отворен Парк ...