Одбор за Јасеновац на Летњој школи о холокаусту и геноциду у Охриду

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/odbor-zj1.jpgУ периоду од 26. септембра до 2. октобра у Охриду је одржан међународни семинар о проучавању холокауста под насловом Разноврсне стратегије преживљавања јеврејске и ромске заједнице у Македонији: од отпора до меморијализације на коме су учествовали координатор Одбора за Јасеновац Светог архијерејског сабора Епископ Липљански Јован Ћулибрк и сарадник Одбора монах мр Павле Кондић. Организатор семинара је био Институт за друштвене и хуманистичке науке Евро-Балкан из Скопља у сарадњи са Међународном радном групом за истраживање холокауста (ITF) и програмом Охридски летњи универзитет.
У раду семинара учествовало је шеснаест научника из разних земаља Европе. Уводна предавања држали су др Кринка Видаковић Петров из Београда, др Софија Грандаковска из Скопља и проф. Мајкл Стјуарт из Лондона, који се нарочито бавио геноцидом над Ромима у Другом светском рату. Сви учесници Летњег универзитета су имали посебна излагања а међу њима и Епископ  Јован на тему Падобранац Јишува из Македоније: случај одсуства Нисима Тесте–Аразија и монах Павле на тему Римокатоличка бискупија скопска на верској мапи Краљевине Југославије 1924-1941.

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/odbor-zj.jpgtl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/odbor-zj2.jpg
У току семинара одржана је и промоција зборника радова и докумената о страдању Јевреја у Вардарској Македонији током Другог светског рата под насловом Јевреји из Македоније и холокауст – историја, теорија, култура који је припремила др Софија Грандаковска, а који су представили Кринка Видаковић Петров и Епископ Липљански Јован који су и коаутори зборника.
Делегација Одбора за Јасеновац је у току свог боравка посетила Епископа Стобијског Давида и поклонила се светињама Охридског језера.

Текст и фото: П. Кондић

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/spc.jpg