ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА ЛОГОРАША 19. АПРИЛА

У Спомен-подручју Доња Градина 19. априла биће служен парастос и помен жртвама усташког злочина геноцида поводом 70 година од пробоја логораша из комплекса усташких концентрационих логора у Јасеновцу.

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро рекао је да су за обиљежавање најављени гости из политичког врха Републике Српске, Србије, као и израелска делегација на високом нивоу. 

Он је позвао начелнике и градоначелнике општина и градова из цијеле БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске да организовано и са већим бројем грађана и потомака страдалих дођу 19. априла у Доњу Градину. 

"Ово је успомена и на оне чији се гроб не зна, као и десетине и стотине хиљада оних које је однијела ријека Сава", рекао је Злојутро. 

Према његовим ријечима, тадашња Босанска Дубица једна је од општина у цијелом свијету која је највише страдала у Другом свјетском рату, јер је од 33.000 становника изгубила 17.400. 

"Годинама се сјећамо злочина геноцида и без обзира да ли га неко признао или не, он то за нас јесте, док је стратиште Доња Градина сигурно највећи српски град под земљом", нагласио је Злојутро. 

Члан Извршног одбора за обиљежавање 70 година од страдања жртава усташког злочина геноцида у Доњој Градини Милорад Буква рекао је да ће у оквиру обиљежавања бити промовисана књига о судбини 165 логораша који су преживјели задње дане логора. 

"Промоција књиге у издању Спомен-подручја Доња Градина биће одржана у Јеврејском културном центру у Бањалуци од 12. до 19. априла", најавио је Буква. 

Он је додао да данас има око 40 до 50 преживјелих логораша, али да су њихова искуства и изјаве биле драгоцјене за сагледавање размјера усташког злочина геноцида. 

Посљедња група логораша у Јасеновцу је 22. априла 1945. године извршила пробој, чиме је овај логор престао да постоји, а 2. маја у њега су ушле јединице партизанске војске. 

Од око 1.600 логораша који су кренули у пробој, преживјело је само 102.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ХИЈЕРАРХИЈА ПАКЛА ЛОГОРА ЈАСЕНОВАЦ: Крвници-убице-кољачи и њихови помагачи

УТВРЂЕН ПРОГРАМ МЕМОРИЈАЛНЕ АКАДЕМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА

ДУГО СКРИВЕНА ТАЈНА: Истина о ископавањима у Јасеновцу

Јасеновац - Јадовно 1941.