О Степинцу расправа у Риму

Апостолски нунције у Хрватској Алесандро Д’Ерико најавио је да ће мешовито поверенство састављено од православних и католичких свештеника пре свега поново проучити документе о Степинчевом деловању у НДХ

Степинац са Павелићем

Степинац са Павелићем

ЗАГРЕБ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА
Апостолски нунције у Хрватској Алесандро Д’Ерико најавио је да ће мешовито поверенство састављено од православних и католичких свештеника пре свега поново проучити документе о Степинчевом деловању у НДХ.

”Знам да је овај предлог изазвао велико изненађење у Хрватској, али лично нисам изненађен јер добро познам папу Фрању. То значи да се Црква отвара и залаже за културу дијалога. Он ништа не чини против Хрвата”, рекао је Д’Ерико поводом годишњице беатификације Алојзија Степинца.

Д’Ерико каже да мешовито поверенство још није формирано, а да ће имати шест чланова, три с православне и три са католичке стране. На захтев православне стране биће у поверенству и два неовисна члана, а није договорено ко ће да буде председник поверенства. Рад ће се одвијати под покровитељством Свете Столице и Римске курије.

Прво заседање предвиђено је у Риму, на којем ће се дефинисати дневни ред и циљеви поверенства. Д’Ерико је демантовао да Света Столица тражи ново суђење Степинцу и то у Београду. ”Није тако. За папу Фрању нема расправе о томе да ли је Степинац свет, јер је рад Конгрегације за каузе светих завршен. Ту нема сумње. Недоумица је само око тога желимо ли одмах да наставимо даље својим путем не слушајући оно што долази од Српске православне цркве или желимо да урадимо једну екуменску гесту”, каже папински нунције у Хрватској, уз потврду да ‘Степинчева светост није на испиту’.

Света Столица се нада да ће овим потезом папе Фрање доћи до приближавања две цркве, СПЦ и Католичке цркве у Хрватској, што може да послужи као процес потпуног помирења међу два народа. ”Како нам се чини то је апсолутно потребно у овом тренутку тешких економских и друштвених проблема”, закључује Алесандро Д’Ерико.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Степинац - дио злочиначког система - Jadovno 1941.

Колико је заправо свет био кардинал Алојзије Степинац ...

Може ли СПЦ да спречи да Степинац постане светац - Jadovno ...

Тајна документа: Степинац и командант Јасеновца обманули свет

Право лице „блаженог“ надбискупа: Степинац моли папу да ...

Шта СПЦ мисли о светости Степинца - Jadovno 1941.

Јасеновац - Јадовно 1941.