НИСУ УБИЈАНИ СРБИ И ПРАВОСЛАВЦИ, ВЕЋ КОМУНИСТИ И ХРВАТИ?!

Друштво за истраживање "троструког логора Јасеновац" пропагира да је овај конц-логор, заправо, био "сабирни центар за ратне заробљенике и Јевереје" те да ту "нико није убијен само зато што је био Србин или православац"...

Предсједник друштва Стјепан Разум

ЗАГРЕБ, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Друштво за истраживање "троструког логора Јасеновац" негира да је Јасеновац био конц-логор и да су у њему убијани Срби, Јевреји и Роми, већ тврди да су ту депортовани противници режима НДХ и комунисти, а да су након рата на том подручју партизани убијали Хрвате.

У овом друштву су припадници и десне и лијеве оријентације хрватске државе и заједно негирају историјске чињенице и доказе о геноцидној природи усташког режима и конц-логору Јасеновац.

Предсједник тог друштва је др. Стјепан Разум, свештеник и руководилац Архива Загребачке надбискупије, потпредсједник је Мато Рупић, руководилац Одјељења архивског градива Хрватског документационо-меморијалног центра Домовинског рата, а секретар Игор Вукић, новинар наклоњен љевици.

Они тврде да је Јасеновац био "затвор, односно радни логор за активне противнике НДХ /у највећем броју комунисте и њихове сараднике/ те за групу Јевреја који су били изузети из депортација у њемачке логоре".

Друштво пропагира да је овај конц-логор, запараво, био "сабирни центар за ратне заробљенике и Јевереје" те да заробљеници у Јасеновац "нису довођени да би били убијани и да нико ту није убијен само зато што је био Србин или православац".

Свештеник Разум тврди да су злочине у Другом свјетском рату заправо "почели четници побуном против легалне хрватске власти у јулу 1941" - то је навео још 2012. у интервјуу задарском" Хрватском листу", насловљеном "Вријеме је да срушимо великосрпски мит о Јасеновцу".

Он тврди да је СУБНОР "у три наврата покушао доказати `напухане` бројке масовно страдалих у Јасеновцу систематским ископавањем жртава 1961, 1964. и 1984".

Шта више, тврди он, "многи хрватски војници завршили су свој `крижни пут` 1945. управо на пољима око Јасеновца и на обалама Саве", па су тамо, како тврди он и још један дио хрватских десничара, заправо, убијани Хрвати.

"О свему томе постоји обиље архивске грађе, а и свједоци су још живи. Држава би истраживања Јасеновца требала подстицати, а не ометати", каже Игор Вукић, секретар друштва, који је објавио фељтон "Занемарене чињенице о јасеновачком логору" у 22 наставка у "Гласу Концила".

Рад овог хрватског друштва жестоко је осудио Ефраим Зуроф, директор Центра "Симон Визентал".

Друштво жели да буде проглашено за невладину организацију у Хрватској, али загребачки Градска канцеларија за општу управу то одбија.

Наиме, ова канцеларија већ се једном компромитовала, јер је у Регистар удружења својевремено уписала Удружење добровољаца ХОС-а са натписом "За дом спремни".

Тај случај касније је пред комисијом УЕФА искористио хрватски фудбалер Јосип Шимунић, који је кажњен због усташког поздрава "За дом спремни" након утакмице Фудбалске репрезентације Хрватске на Максимиру.

Медији наводе да је та бламажа спријечила нови скандал, па је захтјев овог удружења одбијен уз списак примједби.

Друштву је замјерено што умјесто израза "концентрациони логор", који се користи у Закону о Спомен-подручју Јасеновац, користи израз "ратни, радни и сабирни, односно троструки сусљедни логор", што је на трагу службеног назива "сабирни и радни логор" из доба НДХ.

У жалби на одбијање захтјева да буду регистровани као невладно удружење, предсједник Разум, на архаичном хрватском, наводи да га "чуди то што се жели закочити научно истраживање и хрватском народу наметати догматске ставове који су својствени некадашњем комунистичком режиму".

На Разумове иступе реаговао је Ефраим Зуроф позивајући га да поднесе оставку на функцију руководиоца Надбискупског архива, као и предсједник Хрватске Иво Јосиповић, упозорењем да Разум ревидира хрватску историју.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везнае вијести:

Василије Крестић: Зашто нас Хрвати увек „изненаде“

СРАМНА ИЗЈАВА МИЛАНОВИЋА О БРИЗИ ПРЕМА СРБИМА