Николић: Папа нигдје не жури када је ријеч о проглашењу кардинала за свеца

Томислав Николић и папа Фрањо

Томислав Николић и папа Фрањо

Римокатоличка црква не жури када је ријеч о проглашењу кардинала Алојзија Степинца за свеца, рекао је предсједник Србије Томислав Николић послије разговора са папом Фрањо у Ватикану.Николић је рекао да су веома отворено разговарали о Степинцу и да је папи рекао да је улога кардинала у Другом свјетском рату била веома лоша, те да "у најмању руку није смио да ћути када неко убије милион и више грађана само зато што нису католичке вјере".

Он је навео да је Степинац послије тога доживио комунистички терор и да би Римокатоличка црква из тога могла да "изведе да је `мученик` и `блажени`", али је додао да су то доживјели и православни свештеници којих је убијено на стотине.

Николић је изјавио да му је папа у једном тренутку рекао да "нигдје не жури када је ријеч о проглашењу кардинала за свеца".

Николић сматра да је ова посјета добро припремљена и да служи као припрема да једног дана односи између Србије и Хрватске гарантују да поглавар Римокатоличке цркве и Његова светост патријарх српски Иринеј могу да се сретну и у Београду, Суботици, Призрену и свуда гдје буду жељели, јавља Тањуг.

Према његовим ријечима, Србија, која је мост између Русије и ЕУ и Кине и ЕУ, могла би да буде мост између Руске православне цркве и Римокатоличке цркве.

"Мислим да сам наишао на човека који много зна и који све разуме и који је прихватио безмало сваку моју тврдњу и сугестију коју сам имао. Ово је био састанак људи који су се одмах добро разумели", рекао је Николић.

Предсједник Србије рекао је да Римокатоличка црква остаје чврста када је ријеч о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Он је навео да папа Фрањо брижно и помно прати све што се дешава на Косову и Метохији и да зна о размјерама прогона хришћана.

Николић је рекао и да папа Фрањо зна и колико римокатолици имају могућности у Србији да упражњавају своју вјеру, као и да зна како изгледа данашња Србија и да је потпуно спреман на сарадњу са њом.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:
Сви папски путеви за Београд - Jadovno 1941.

забринутост због иницијативе о проглашењу степинца за свеца

Шта СПЦ мисли о светости Степинца - Jadovno 1941.