Набијањем Јасеновца на нос, ЕУ Хрватима пожељела "добродошлицу"

На новим кованицама еура, посвећеним скором уласку Хрватске у ЕУ, као један од главних хрватских симбола отиснут је и 'јасеновачки цвијет', преслика споменика посвећеног жртвама режима Независне државе Хрватске и Анте Павелића. Тако бар кажу наши добро упућени извори који су Dnevno.hr-у потврдили аутентичност вијести и фотографија које су још прије мјесец дана објавили многи србијански портали, а који су с доста згражања писали о том 'међународном скандалу'.

Србијански медији траже заустављање пуштања 'усташке' кованице

Српски портал Двери објавио је тако 'ексклузивне фотографије' узорака хрватског еура, а међу њима и кованицу с јасеновачким спомеником, уз напомену како је та серија кована у Еуропској средишњој банци у Франкфурту. Од српских институција, Двери су потом тражиле да зауставе пуштање 'усташке' кованице у промет.

И премда су неки хрватски портали након тога исправно констатирали да су Двери промашили мету, јер је споменик у Јасеновцу изграђен као знак сјећања на жртве, а не на починитеље усташких злочина, нитко од представника службене хрватске власти није још реагирао на ту у најмању руку узнемирујућу вијест. Но, реагирали су зато чланови 'Вијеће за Хрватску – НЕ У ЕУ', координацијског тијела снага удружених око 'НЕ У ЕУ' поруке.

Хромин Стурм: Наставак је то политике Хаага и суђења хрватској држави

- Ако је точно да је 'Јасеновачки цвијет' отиснут на кованици 'хрватског' еура, онда је то апсолутни безобразлук, јер нас тим чином поновно етикетирају као земљу која је, наводно, настала на геноциду. Очито је то наставак политике Хаага и суђења хрватској држави као злочиначкој организацији. Стављања слике споменика у Јасеновцу на кованицу која симболизира улазак Хрватске у ЕУ не може представљати ништа друго до набијање усташтва Хрватима на нос. Нитко, при том, не спомиње партизански покрет, те чињеницу да смо се сами обранили од фашизма и нацизма. Погледајте, уосталом, новчанице и кованице других еуропских валута. Нигдје нема концентрацијских логора и мотива из Другог свјетског рата, што очито не значи да су и Хрвати, попут свих осталих народа, поштеђени таквих подметања – истиче Карино Хромин Стурм, угледни знанственик, те члан 'Вијећа за Хрватску – НЕ У ЕУ'.

Слично размишља и др. Срећко Сладољев, такођер истакнути члан Вијећа за Хрватску – НЕ У ЕУ.

Сладољев: Зашто Израелци не тискају рељефе логора с Палестинцима

- Споменик у Јасеновцу очито је одабран да би се ми тог симбола још десетљећима срамили. Још једном се Хрватима спочитава да су геноцидан народ, што је апсолутно неприхватљиво и некоректно. Јер ако је то увријежени обичај, зашто Израелци на својој валути немају отиснуте слике логора у којима су страдавали Палестинци, зашто Грузијци немају на кованици отиснут кип Стаљина и зашто, примјерице, као симбол Хрватске није отиснут знак Овчаре, већ су одабрали споменик у Јасеновцу? - пита се др. Сладољев, те напомиње да су представници хрватске државе, односно Хрватске народне банке, требали бирати симболе који ће обиљежавати 'хрватски еуро', а не провокатори унутар ЕУ. Потом се ипак оградио казавши да би, прије него донесе коначни закључак, требало испитати знају ли представници хрватске државе, односно Хрватске народне банке, за овај скандал и јесу ли они на било који начин одобрили употребу симбола који служе за компромитацију 'Лијепе наше'.

Тако некако уобличено питање хтјели смо упутити представницима нове власти, но цијелу суботу нам се нитко од министара и саборских заступника СДП-а, ХНС-а и ИДС-а није јављао на бројне позиве. Јавили су нам се зато др. Жарко Пуховски и др. Љубо Јурчић, који су се сложили с тврдњом да стављање отиска 'јасеновачког цвијета' на нову кованицу еура није ни добар ни мудар потез креатора ове провокације.

Пуховски: Јасеновац није један од основних симбола Хрватске

- Споменик у Јасеновцу дефинитивно није један од пет основних симбола Хрватске, због чега га се, према мојем мишљењу, не би требало користити на кованицама новог еура. Не мислим притом да би се Хрватска требала срамити тог споменика. Баш напротив, то је симбол који свједочи да хрватски народ има исправан однос према жртвама бившег режима. Ни на једној другој кованици у Еуропи, међутим, нисам примијетио сличне симболе, па не мислим да би на симболу страдавања у Јасеновцу требало градити хрватски идентитет у ЕУ – истиче др. Жарко Пуховски, политички аналитичар и професор Филозофског факултета у Загребу.

Слично размишља и др. Љубо Јурчић, угледни економист и несуђени хрватски премијер, који је прије неког времена напустио СДП и посветио се самосталној политичкој и господарственој каријери.

Јурчић: Требало је питати Хрватску народну банку

- Нисам досад чуо ништа о еурима са симболом Јасеновца, па вам ту тему не могу нашироко образлагати ни коментирати. Ваља, ипак, примијетити да би, прије него ли се кују 'хрватски еури', требало конзултирати Хрватску народну банку, јер су и друге земље унутар ЕУ саме одређивале симболе које су потом ставиле на кованице и новчанице еура, што значи да им нитко те симболе није наметнуо извана. Тако би морало бити и у хрватском случају – закључује др. Јурчић, уз напомену како је увјерен да је тискање јасеновачког споменика на новчићу еура нечија провокација, а не службени став институција Еуропске Уније.

 

 

Извор: dnevno.hr