Музеј холокауста до краја године у Бањалуци

Музеј холокауста до краја године у Бањалуци

Музеј холокауста до краја године у Бањалуци

Музеј жртава геноцида из Београда до краја године отвара своју експозитуру у Бањалуци, потврдио је Вељко Ђурић, в.д. директор Музеја жртава геноцида на конференцији о Јасеновцу, која је и данас настављена.

"То је нека врста наше врсте одговора на ову ревизију историје што се нуди са друге стране границе, из Републике Хрватске, из Европске уније, из нових ових тенденција које говоре о релативизацији злочина који се десио у Другом свјетском рату на простору НДХ", објаснио је Ђурић.

Ускоро ће бити познато и идејно рјешење уређења Спомен подручја Доња Градина у коме је, између осталог, предвиђена  изградња споменика, музеја и вјерских објеката.

Поводом обиљежавања 13. септембра, Дана Светих великомученика јасеновачких и 70-те годишњице пробоја јасеновачких логораша, у Спомен подручју Доња Градина јуче је почела дводневна Међународна конференција. Осим представника српске православне цркве, учествују и бројни српски теолози и филозофи, али и инострани стручњаци. Конференција се одржава у заједничкој организацији Одбора за Јасеновац Светог архијерејског сабора српске православне цркве, Спомен подручја Доња Градина и Музеја жртава геноцида из Београда.

Конференција је својеврстан богословско-научно-историјски скуп, који злочин у Јасеновцу разматра с религијског аспекта, у циљу очувања истине о страдању у највећем стратитшту система јасеновачких логора, Доњој Градини, гдје је под окриљем Независне државе Хрватске током Другог свјетског рата, убијено 700. 000 Срба, Јевреја, Рома, антифашиста, међу којима је био велики број дјеце.

У злочиначком усташком походу у Јасеновцу нестајале су цијеле српске породице. Поткозарје је платило посебан данак. Они што су преживјели монструозну усташку идеологију НДХ, сачували су истину. Истину чува и вјера у вјечни живот жртава, поручују учесници конференције.

"Према томе они су онај облак свједока који се вије око престола Христовога, а не као што смо 50, 60 година учени неки сиви страдалници због којих и ми треба да посивимо када дођемо у Доњу Градину. Напротив, они су једнако свети као што су Свети Георгије, Свети Димитрије и Свети цар Лазар и сви други мученици Христа кроз њихову историју", поручио је владика Јован, епископ славонски.

Јасеновац је једно од најстрашнијих мјеста у Европи, сматрају учесници конференције који су стигли из Израела, Русије, Јерменије, Италије, Србије.

Кирил Феферман, из израелског "Јад Вашема" каже да ти људи заслужују више сјећања и комеморација. "Сјећање на њих је добро за све нас, јер они који се не сјећају своје прошлости, имају проблем са садашњости и будућности", рекао је Феферман.

Миодраг Линта, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, сматра да је обавеза  Срба да користи сваку прилику да говори и да подсјећа шта им се десило, да никада не забораве те страшне догађаје, али да не забораве ни догађаје из деведесетих година прошлог вијека.

 

Извор: NEZAVISNE NOVINE

 

Везане вијести:

Бањалука- отворена изложба о страдању Јевреја - Jadovno 1941.

у недјељу обиљежавање дана сјећања на жртве холокауста

Одата пошта жртвама геноцида - Jadovno 1941.

Музеј жртава геноцида: Представљање основне дјелатности и ...

Јасеновац - Јадовно 1941.