Мирко Божић пише Швајцарцима о Јасеновцу

Мирко Божић

Мирко Божић

Одлучио сам да напишем истину о нечему што има везе са мном и мојом породицом, каже ученик трећег разреда средње школе из Цириха

НЕ зацељују ране потомака јасеновачких страдалника, који су поводом обележавања 70. годишњице пробоја логораша из овог злочиначког усташког логора посетили највеће стратиште - Доњу Градину. Истина о страдњима се преноси и преносиће се с колена на колена, где год да су потомци јасеновачких жртава.

Међу њима је и Мирко Божић, ученик трећег разреда средње школе из Цириха, који је пореклом из Петриње у Хрватској. Иако се родио у Швајцарској, захваљујући родитељима течно је научио српски језик.

У посету родбини долази сваке године. Дошао је за Ускрс и остао да с породицом посети место највећег српског страдања у Другом светском рату.

Мотива је много, али је пресудио онај лични, породични. У јасеновачком логору убијена му је скоро цела породица с мајчине стране. Деда и бака чудом су преживели. Годинама је слушао о страдањима и одлучио - његова дужност је да све овековечи писмено, у матурском раду, који ће читати и његови професори и пријатељи Швајцарци.

- Одлучио сам да напишем истину о нечему што има везе са мном и мојом породицом. Рад ће се звати "Прогон Срба од усташа од 1941. до 1945. у Козарској Дубици и Костајници". Описаћу општи прогон, али ћу, пре свега, писати о страдањима породице моје мајке. У Јасеновцу јој је страдала скоро цела породица и са дедине и са бакине стране. Нико, осим њих двоје, није остао жив. Хоћу да опишем шта им се догодило и лично ми је битно да то урадим - испричао нам је Мирко.

СВЕЋА

МИРКО је обишао гробна поља Доње Градине, упознао све малобројније преживеле јасеновачке логораше и њихова језива сведочења. Истину ће пренети у свој историјски матурски рад. Запалио је свећу и помолио се за жртве.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

КОМЕМОРАЦИЈА У ЈАСЕНОВЦУ У НЕДЈЕЉУ, 26. АПРИЛА

ОДРЖАН ЈАВНИ ЧАС ИСТОРИЈЕ О ЈАСЕНОВЦУ

Јасеновац – највећи Српски град под земљом

Колинда, зашто "тајни" пут у Јасеновац?

И РЕЈТИНГ СИТ И ЖРТВЕ НА БРОЈУ - Jadovno 1941.

КОЛИНДА 'Срби који живе у Хрватској за мене су ... - Jadovno 1941.

Јасеновац – Јадовно 1941.