МАЛЕШЕВИЋ: НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИТИ ГЕНОЦИД У ЈАСЕНОВЦУ

Козарска Дубица

Козарска Дубица

У Козарској Дубици синоћ је одржана меморијална академија "Смртимице животом" поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Академији је присуствовао министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је рекао да традиционална меморијална академија, уочи парастоса и помена у Доњој Градини, ове године има додатни значај због обиљежавања 70 година од пробоја логораша из логора Јасеновац и Доње Градине.

"Ово је приика да се присјетимо свих жртава геноцида и на неки начин пренесемо истину и сјећање на будуће генерације да се такав злочин који је почињен над српским, јеврејским и ромским народом никада не заборави", рекао је Малешевић новинарима. 

Он је подсјетио да су у логору Јасеновац људи убијени на најсвирепији начин, а да жртве и данас почивају у Доњој Градини, која је 1941. године била српско православно село, које је ушло у састав НДХ. 

"Доња Градина је због свог положаја на обалама Уне и Саве била идеално мјесто за масовна убијања у НДХ", рекао је Малешевић. 

Он је додао да се обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида сутра наставља парастосом у Спомен-подручју Доња Градина, гдје ће, како је најавио, присуствовати велики број ученика и дјеце. 

"То је веома важно, јер су они ти који требају да спасу успомену на овај злочин који не смије да се заборави", рекао је Малешевић. 

У обраћању учесницима академије, начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро подсјетио је да је НДХ логор Јасеновац формирала по узору на своје менторе, нацистичку Њемачку, након што су донесени ратни закони којима се ван правне заштите стављају Срби, Јевреји и Роми. 

"Циљ НДХ био је рјешавање такозваног српског питања по плану једну трећину побити, трећину покатоличити и трећину преселити, а логор Јасеновац био је операционализација такве политике", рекао је Злојутро. 

Он је подсјетио да је због начина и масовног убијања жртава тај логор био најмонструознији на свијету. 

У име организатора меморијалне академије, Злојутро је захвалио Јавној установи Спомен-подручје Доња Градина и Драмском студију "Артист" из Козарске Дубице, чији чланови су извели музичко-сценски перформанс "Смртимице животом". 

Злојутро је рекао да је меморијална академија традиционалан догађај у Козарској Дубици у оквиру обиљежавања годишњице пробоја јасеновачких логораша. 

"Добро је да се држимо те традиције и да се сјећамо наших жртава сваке године, али није добро да то радимо само ових седам дана уочи годишњице пробоја", рекао је Злојутро. 

Он је изразио наду да ће ова јубиларна годишњица послужити да неке ствари крену бољим током, да се више средстава издваја за Доњу Градину и да то Спомен-подручје постане "брига свеколиког српства". 

Организатор меморијалне академије "Смртимице животом" су Спомен-подручје Доња Градина, општина Козарска Дубица и Српско просвјетно културно друштво "Просвјета". 

Академији су присуствовали представници политичког, вјерског, јавног и културног живота, те велики број ученика и грађана. 

У Доњој Градини данас ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина. 

Ове године обиљежава се 70 година од пробоја логораша из комплекса усташких концентрационих логора у Јасеновцу.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СРПСКИМ ЖРТВАМА ДАТИ ИМЕНА ДА СЕ ЊИМА НЕ БИ МАНИПУЛИСАЛО

ДРЖАВНИ ВРХ СРБИЈЕ, ПАТРИЈАРХ И ПРЕДСТАВНИЦИ ИЗРАЕЛА НА ПОМЕНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА ЛОГОРАША 19. АПРИЛА

СТРАТИШТА - ЈАСЕНОВАЦ - ЈАДОВНО 1941.