ЛИВНЕ: БУДУЋА ПОКОЉЕЊА МОРАЈУ ЗНАТИ ШТА СЕ ДЕСИЛО

БАЊАЛУКА /СРНА/ - Будућа покољења морају знати шта се у Независној Држави Хрватској /НДХ/ десило Србима, Јеврејима и Ромима, а данас је потребно посветити пажњу најновијој појави фашизма у неким европским земљама, изјавио је шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне. Ливне је, отварајући у Бањалуци Шесту међународну конференцију о Јасеновцу, рекао да је она још један покушај да се младима пренесе какво је зло учињено Србима, Јеврејима и Ромима у овом логору и да се то никад не заборави. 


Он је указао на дужност спречавања најновије појаве фашизма у неким европским земљама. 
"Све наше мисли и осјећања посвећене су српском народу који страда од поплава и увјерени смо да ће и ова катастрофа проћи", рекао је Ливне. 
Владимир Лукић, предсједник Удружења "Јасеновац – Доња Градина", које је организатор конференције, рекао је да је ова конференција настала "с циљем стварања истине о злочинима не само у Јасеновцу, него и на другим логорима у Хрватској". 
Он је додао да ће са конференције бити упутићен захтјев Србији, Русији, Израелу и Грчкој да усвоје раније донесену декларацију о злочинима над Србима, Јеврејима и Ромима. 
Лукић је навео да Срби нису задовољни ни музејском поставком у Јасеновцу, због чега желе да покрену са "мртве тачке" уређење логора у Доњој Градини. 
Владика липљански Јован, који се обратио у име Његове светости патријарха српског Иринеја, рекао је да у историји Срба нема већих догађаја од страдања српског народа у Јасеновцу и на Косову пољу. 
"Српска црква је то прва препознала, мада се о томе ћутало годинама, али је дошло вријеме да се страдање Срба опише и препозна", рекао је владика Јован. 
Данас је на конференцији у Бањалуци учествовало око 150 учесника из Републике Српске, БиХ, Русије, САД, Италије, Њемачке, Србије, Хрватске, Грчке и Велике Британије. 
Своје учешће у раду конференције узеће и Србољуб Живановић, члан Српске академије наука и умјетности /САНУ/, академик Василије Крестић и други истакнути научни радници из земље и иностранства. 
Kонференција, умјесто предвиђена два дана, због поплава у Српској трајаla je један дан. 
Конференција "Геноцидни злочин Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату", одржала се под покровитељством предсједника Републике Српске.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png