Комеморација у Уштици за Роме убијене у Јасеновцу: 'Ово је прилика да се ујединимо'

У име предсједнице Републике вијенац је положила њена изасланица, равнатељица Спомен-подручја Јасеновац Наташа Јовичић, а потом су вијенце положила изасланства Сабора и Владе, те локалних власти и ромских удруга

Комеморација у Уштици за Роме убијене у Јасеновцу

Комеморација у Уштици за Роме убијене у Јасеновцу

УШТИЦА - Комеморацијом у организацији Ромске удруге "Кали Сари" на ромском гробљу Уштици, гдје леже посмртни остаци 16.173 Рома убијених у усташком логору Јасеновцу, у недјељу је, четврту годину заредом, обиљежен Међународни дан сјећања на ромске жртве Порајмос.


У име предсједнице Републике вијенац је положила њена изасланица, равнатељица Спомен-подручја Јасеновац Наташа Јовичић, а потом су вијенце положила изасланства Сабора и Владе, те локалних власти и ромских удруга.

Комеморацију је отворио и на страдање Рома у Другом свјетском рату, а посебно у усташком логору Јасеновац, подсјетио је саборски заступник и предсједник организацијског одбора Порајмоса Вељко Кајтази. "Овај дан мора бити дан јединства ромске заједнице у Хрватској, прилика да се ујединимо, да бринемо једни за друге и да се образујемо", поручио је међу осталим Кајтази.

Говорећи пред више стотина окупљених судионика Комеморације, Жељко Јовановић из закладе Отворено друштво Будимпешта - уред ромских иницијатива, рекао је међу осталим да би "Хрватска требала сносити колективну одговорност" за страдања Рома у Другом свјетском рату, на што је реагирао предсједник Савјета за националне мањине Републике Хрватске Александар Толнауер, рекавши да Хрватска није сљедница НДХ. "Република Хрватска не баштини ништа и ништа није дужна, а истина је да су Роми у Хрватској данас призната национална мањина и равноправни грађани Хрватске," истакнуо је Толнауер.

И Милан Бандић, градоначелник Загреба, града који је финанцирао уређење ромског гробља у Уштици, упозорио је да је неприхватљиво говорити о колективној одговорности.

"Град Загреб живи мултикултуралност и у њему се не дијелимо. Загреб нису културне институције и установе, нису зграде, град чине људи који у њему живе," казао је Бандић, осврнувши се тако на Јовановићеву изјаву како Роми данас у Хрватској, као ни у Еуропи, не остварују сва своја права.

Александар Толауер је међу осталим рекао како данас има ревизионистичких тенденција кад је ријеч о збивањима за вријеме Другога свејтског рата и злочинима у Јасеновцу. "Као чланица ЕУ не смијемо дозволити негирање злочина и изједначавање крвника и жртве, а оваква сјећања мост су који нас повезује у добру и опросту," поручио је.

На значај антифашистичке борбе указао је предсједник Савеза антифашистичких бораца РХ Фрањо Хабулин, а важност антифашизма истакнуо је у свом обраћању и изасланик предсједника Хрватскога сабора Јосипа Леке, заступник Здравко Ронко.

"Антифашизам је еуропским народима донио мир, слободу, једнакост, равноправност и мултикултуру. Стога у име свих жртава чувајмо антифашистичке идеале и на њима градимо нашу будућност," поручио је.

Ромско гробље у Уштици је, поручио је министар културе Берислав Шипуш, "мјесто сјећања, али и мјесто завјета."

Међу 16.173 Рома убијених у Јасеновцу, било је 5.608 дјеце.

 

Извор: VIJESTI

 

Везане вијести:

озваничити 2. август као дан сјећања на геноцид над ромима

Уштица: Изгрaдити Спoмeн сoбу сa дoкaзимa прoживљeних ...

Јасеновац – култура сећања - Jadovno 1941.

Јасеновац - Jadovno 1941.