Комеморација јасеновачким жртвама

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-naslovna.jpg

У Њујорку одржана комеморација жртвама у злогласном Јасеновачком логору у Независној Држави Хрватској, помен слузили прота Ђокан Мајсторовић и јеврејски рабин. Холокауста и милиона жртава у концентрационим логорима треба се сећати увек, да се слични злочини не понове више никада и нигде, истакнуто је на годишњој конференцији ЈРИ.

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-2.jpg

Мирјана Јовановић


Њујоршки Институт за проучавање злочина у Јасеновцу, једина установа која се бави овом тематиком изван бивше Југославије, организовао је и ове године годишњи комеморативни скуп за седам стотина хиљада Срба Јевреја и Рома који су на најсуровији начин мучени и побијени у злогласним логорима у Јасеновцу и Старој Градишки. Главни говорник на овогодишњем скупу била је историчар геноцида и борац за људска права из Швајцарске, Мирјана Јовановић. Она је, као врсни историчар и истраживач, указала на узроке и последице једног од најстравичнијих злочина, који су се догодили током Другог светског рата, а све то је документовала низом фотографија, докумената и сведочења људи који су преживели.


tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-3.jpg
Џон Боснић


Џон Боснић, познати канадски новинар, иначе Србин по пореклу, који је био један од ретких поштених извештача из доба распада Југославије, побудио је посебну пажњу и дирнуо све присутне својим сведочењем о геноциду над Србима који се одвија у Хрватској, непрекидно ­ још од времена Другог светског рата до данас. Џон Боснић се вратио у Србију, Отаџбину, коју никада није заборавио, и оданде наставља да се бори за истину о Србији и српском народу. Његове речи на српском али и енглеском језику, чују се и уважавају у целом свету, али он сматра да то није довољно и да се цела Држава Србија и цео Српски народ морају најпре сами упознати са свим злочинима који су почињени над нама. Морамо се сто пре одрећи лажних прича о “братству и јединству” у чије име су злочини у Јасеновцу и многим другим логорима и стратистима, прећуткивани. Истина мора изићи на видело и не сме се дозволити да се због неких квази политичких “добросуседских” односа злочини скривају и релативизују а не осуђују, па се чак и жртве заборављају и не помињу.


tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-4.jpg
Бари Летучи


Професор Бари Летучи, директор Института за проучавање злочина почињених у Јасеновцу, истакао је да је прећуткивање о злочинима у Јасеновцу за време НДХ довело до новог геноцида над Србима током распада Југославије када је из Хрватске прогнано преко пола милиона Срба из Славоније и Барање и Војне Крајине. На хиљаде људи поново је мучено и убијано, само зато што су Срби, а за то још нико није одговарао. Срби се не уништавају у Хрватској само физички већ и морално и духовно, јер су многи натерани на покрштавање, прелазак у католичку веру, па чак и на одрицање од Српства.

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-5.jpg


Професор историје Луис Ц. Дјуит, члан Борда директора ЈРИ, указао је да су Јевреји давно одлучили да се Холокауст не сме и не може заборавити и да се кроз систем школовања и редовног образовања овој теми мора поклањати стална пажња. У бившој Југославији то је било забрањено из познатих разлога, али никоме није јасно зашто се о злочинима почињеним у Хрватској не учи у школама у Србији ни данас, не бар на прави и одговарајући начин. Ако злочине над вашим народом, заборављате ви Срби, помислиће се да злочинцима праштате или да их није ни било, а то отвара врата за нова злодела…

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-6.jpg


Сећање на жртве у Јасеновцу обављено је у Саборној цркви Светог Саве у Њујорку и у Спомен парку на жртве Холокауста у Бруклину. Код спомен обележја жртвама Јасеновца упаљено је седам свећа у знак сећања на 700 хиљада убијених Срба, Јевреје и Рома. Посебно потресно било је када је једну од свећа упалила и положила поред споменика, госпођа Нада Ђорђевић, чији су отац, рођења сестра и брата, брат и сестра од стрица и брат од тетке, убијени у хрватској фабрици смрти. Дан сећања на Јасеновачке жртве у Њујорку је проглашен даном жалости и сваки дан пада баш у дане када су се Јасеновачки логораши, јуришом на бодљикаве жице и на наоружане усташе, сами ослободили.

Пише: Милан Лучић

Извор: Корени