Колинда Грабар-Китаровић: Усташки је режим бацио љагу на Хрвате

Велик дио Хрвата судјеловао је у антифашистичком покрету, а Хрватска је утемељена на антифашизму, рекла је Грабар-Китаровић

 Колинда Грабар-Китаровић   Фото: Reuters/Pixsell

Колинда Грабар-Китаровић         Фото: Reuters/Pixsell

На почетку дводневног радног посјета Израелу, хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић била је на свечаности даривања Yad Vashemu Oscara који је Бранко Лустиг 1993. добио за "Шиндлерову листу".

У говору је изразила "најдубље кајање због свих жртава холокауста у Хрватској, страдалих од руке колаборационистичког усташког режима". Објаснила је колику је љагу тај режим бацио на хрватски народ, а поручила је да се "због будућности морамо суочити са својом прошлошћу и прихватити је".

Додала је да је велик дио хрватског народа био дио антифашистичког покрета отпора те да је "садашња РХ утемељена на антифашизму и на Домовинском рату". То да се нешто слично (холокаусту) догодило у Вуковару и Сребреници говори да мир не смијемо узети здраво за готово, поручила је.

Хрватска предсједница и израелски премијер разговарали о даљњој сурадњи

Предсједница Републике Колинда Грабар-Китаровић сусрела се с предсједником Владе Државе Израел Бењамином Нетанyахуом с којим је разговарала о учвршћивању и продубљивању сурадње. Приликом сусрета измијењена су мишљења о господарској сурадњи Хрватске и Израела, особито на подручју енергетике те у фармацеутској индустрији која је већ присутна у Хрватској. Осим господарственика, казала је хрватска предсједница, у Хрватској су добро дошли и израелски туристи којих је сваке године све више.

Учвршћивање и продубљивање сурадње двију земаља предсједница Грабар-Китаровић види на подручјима господарства, сигурности, знаности и високе технологије те култури. Хрватска Предсједница казала је како Хрватска и Израел дијеле многе сличности као средоземне државе које би требале истражити сваку могућност за учвршћивање сурадње. Размијенили су информације и мишљења о сигурносним питањима те изазовима како на подручју Блиског Истока тако и подручју југоистока Еуропе. Посебице су се осврнули на Блискоисточни мировни процес и постизање договора о иранском нуклеарном питању. На крају, Предсједница је нагласила како Израел у Хрватској и њој особно има пријатеља, савезника и поузданог партнера у Еуропској унији и НАТО-у. Предсједница Грабар-Китаровић прва је хрватска висока дужносница која посјећује Државу Израел од уласка Хрватске у Еуропску унију - приопћили су из Уреда предсједнице.

 

Извор: VEČERNJI LIST

 

Везане вијести:

КОЛИНДА: Домовински рат праведан, Олуја легална, Готовина ...

КОЛИНДА 'Срби који живе у Хрватској за мене су Хрвати, а ...

КИТАРОВИЋЕВА СЕ ОДРЕКЛА АНТИФАШИСТИЧКЕ БОРБЕ ...

Колинда Грабар Китаровић без најаве посетила Блајбург ...

Колинда, зашто "тајни" пут у Јасеновац? - Jadovno 1941.

Јасеновац - Јадовно 1941.