КАВЧИНСКИ: ЈАСЕНОВАЦ НАЈВЕЋИ ЛОГОР СМРТИ У ЕВРОПИ

jasenovac

ДОЊА ГРАДИНА, /СРНА/ - Предсједник Европског савјета Рома при Савјету Европе Рудко Кавчински рекао је данас да је Јасеновац био највећи логор смрти у Европи и да никада неће бити заборављен.

Обраћајући се присутнима на комеморативном скупу поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, Кавчински је рекао да је овим логором смрти управљао усташки режим, који је између 1941. и 1945. године убио на стотине хиљада Срба, Рома и других.

"То није био само логор смрти, већ и фабрика сапуна прављених од људи. Усташе су са убијањем почеле одмах чим су дошле на власт, а чак су и католички свештеници били дио овог система за убијање. Хрватске усташе су следиле примјер њемачких нациста и убијале хиљаде и хиљаде Рома", рекао је Кавчински.

Он је навео да су Роме углавном убијали локални становници и присталице нацизма, прије него Нијемци и нацисти.

"Нисмо заборавили Јасеновац и никада нећемо. Научили смо да никада више не дозволимо да се понови да нас затварају у концентрационе логоре и третирају као што су усташе", рекао је Кавчински и додао да ни данас многи људи у Европи нису чули за Доњу Градину, злочине и холокауст над Србима, Јеврејима и Ромима који је почињен у овом логору.

Он каже да данашње ромско становништво у Хрватској чине Роми из других крајева бивше Југославије.

Кавчински наводи тренутно у Европи живи више од 12 милиона Рома, већина њих у земљама источне Европе, те да је њихов положај веома тежак.   

 

Извор: срна