ЈАВНИ УВИД У НАЦРТ РЕГУЛАЦИОНОГ ПЛАНА

gradina

             КОЗАРСКА ДУБИЦА, 14. ФЕБРУАРА (СРНА) - У општини Козарска Дубица од 24. фебруара до 26. марта трајаће јавни увид у Нацрт регулационог плана Спомен-подручја "Доња Градина", којим је предвиђена изградња нових садржаја који ће Доњој Градини дати обиљежја меморијалног центра, потврђено је у Одјељењу за просторно уређење и стамбено комуналне послове те општине.
        
        Начелник Одјељења Милош Ћибић подсјетио је да је Нацрт регулационог плана усвојен на сједници Скупштине општине концем прошле године, те да је након те сједнице носилац израде плана, предузеће "Пројект" из Бањалуке, радило на корекцији оних дијелова на који су се односиле примједбе изнесене на сједници Скупштине, као и на примједбе ресорних министарстава.
        
        Ћибић је прецизирао да је регулационим планом предвиђена ревитализација постојећих објеката у Доњој Градини, као и изградња нових садржаја који ће том локалитету дати обиљежја меморијалног центра.
        
        "Биће изграђен објекат са салама за предавања и конференције о страдањима у логору Јасеновац, затим спомен-обиљежје жртвама усташког зочина геноцида, као и вјерски објекти оних народа који су страдали у јасеновачким логорима", истакао је Ћибић.
        
        Регулационим планом предвиђена је изградња и новог пута према Спомен-подручју, чиме би се избјегла садашња саобраћајница у близини међународног граничног прелаза Доња Градина - Јасеновац.
        
        У оквиру јавног увида у Нацрт регулационог плана 9. априла биће одржана стручна расправа и завршна јавна презентација, током које ће правна и физичка лица моћи пред носиоцем израде тог документа, предузећем "Пројект" и Одјељењем за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Козарска Дубица образложити примједбе које су у писаном облику упућене током јавног увида.
        
        Евентуалне приједлоге, примједбе и мишљења на Нацрт регулационог плана занинтересовани могу доставити у писаном облику на адресу Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Козарска Дубица, те уписати у свеску приједлога, примједби и мишљења која ће се водити код тог општинског одјељења.
        
        Увид у текстуални и у графички дио Регулационог плана Спомен-подручја "Доња Градина" могуће је извршити у холу испред велике сале зграде Скупштине општине Козарска Дубица, те у просторијама предузећа "Пројект" Бањалука, у Улици Веселина Маслеше број 1/IV.
        
        Програмом уређења тог стратишта, који је недавно усвојен у Народној скупштини Републике Српске, предвиђено је уређење централних објеката управе, музеја, истраживачког центра и вјерских објеката за Србе, Јевреје и Роме у средишњем дијелу Меморијалног комплекса "Доња Градина".
        
        Планирано је и уређење гробних поља, прилазног платоа, макета, административног и образовног центра са техничким блоком, споменика жртвама и дјеци, куће Пере Вукића, локалитета "Скела", фабрике сапуна и пруге, те заштита "Тополе ужаса".
        
        Министар просвјете и културе Српске Антон Касиповић најавио је да ће први радови на уређењу Спомен-подручја Доња Градина почети ове године, одмах по усвајању регулационог плана тог подручја.
        
        Комплекс земљишта на коме се налази Спомен-подручје "Доња Градина" чини најистуренији, сјеверозападни дио, козарскодубичке равни.
        
        Подручје је омеђено ријекама Савом и Уном и захвата у широј зони 808 хектара, а у ужој 117 хектара.
        
        Спомен-подручје Доња Градина је највеће стратиште српског народа и дио је концентрационог логора Јасеновац који је формиран за вријеме Независне Државе Хрватске (НДХ), у Другом свјетском рату.
        
        У концентрационом логору Јасеновац у стравичним мукама убијено је 700 000 мушкараца, жена и дјеце, углавном Срба, Јевреја, Рома и антифашиста без обзира на вјеру и нацију. Од укупног броја у Доњој Градини је убијено 366 000 жртава.
        
        Усташко-фашистичке снаге Анте Павелића су у концентрационом логору Јасеновац и највећем стратишту у Доњој Градини спроводиле геноцид над Србима Јеврејима и Ромима, ради стварања етнички чисте НДХ.
        
        Јасеновачка страва трајала је од августа 1941. године, па све до 22. априла 1945. године.

 

 


Извор: срна