ЈАСЕНОВАЦ СЕ КОРИСТИ ЗА ПОЛИТИЧКЕ ИНТЕРЕСЕ

rafael_israeli.jpg

Latinica English

ЈЕРУСАЛИМ, 5. НОВЕМБРА (СРНА) - У материјалима у којим је у посљедњих 20 година писано о логору Јасеновац најмање је историје, а превише садржаја који служи за дневнополитичке интересе, изјавио је Срни професор са Трумановог института Хебрејског универзитета у Јерусалиму Рафаел Исраели.
"Истражујући материјал који је писан у посљедњих 20 година о овим страдањима, налазим мало историје, а превише обостраних, чак непримјерених напада, ненаучног приступа, са више политике и дневнополитичких активности, које имају за циљ мобилисање одређених интереса", оцијенио је Исраели.
Он је, уочи посјете активиста Феријалног савеза Републике Српске Музеју Јад вашем, рекао да су један од камена спотицања у свакој прилици између научних радника из Хрватске и оних из Србије, укључујући и БиХ, бројке жртава логора.
"Оне се крећу од неколико десетина до неколико стотина хиљада жртава, па се онда поставља терминолошко питање под којим појмом треба подвести те жртве, прије свега српске из Јасеновца. Када је ријеч о Јеврејима и Ромима, чињенице су познате", казао је Исраели.
Он је нагласио да "играрија" бројкама може довести до питања шта значи убити једног човјека, неколико људи, неколико стотина, запитавши да ли све иде по бројкама да би се дошло до појма геноцида.
"Чак и ако су тачне хрватске тврдње да се ради о неколико десетина хиљада жртава система логора Јасеновац, и у том случају говоримо о геноциду, а да не говоримо колико су те бројке проблематичне, некад ванпредметне, односно одвајају од самог смисла научног истраживања и не охрабрују", став је Исраелија.
Он је истакао да не треба дозволити дневнолполитичким интересима и стварима које су везане за нечије профите да се баве нечим што треба да остане искључиво у научно-истраживачкој области.
"Имамо сам прилику да посјетим Спомен-подручје Доња Градина и Јадовно и као и сви нормални људи био сам запрепаштен и затечен оним што сам видио. Оно што ми је посебно тешко пало, јесу посљедице вишедеценијског затирања трагова и поимања система логора смрти", нагласио је Исраели.
"То ме је опредијелило да будемо један од аутора научно-истраживачког пројекта који ће покушати да расвијетли неке аспекте тих страхота, не улазећи у непрестане размирице и неслагање двије стране, које су укључене у тај предмет", казао је Исраели.
Он је навео да је, проучавајући одређене материјале, имао прилику да се упозна са историјским чињеницама и претпоставкама које су претходиле тим страхотама.
Професор Исраели рекао је да је посебно раскршће у његовом односу према Србима период протеклог рата и НАТО бомбардовања Југославије, који су код њега, како је рекао, изазвали згражање, посебно начином на који су представљени у медијима.
"То је код мене изазвало порив да објавим чланак у једном израелском листу на енглеском језику, који је врло читан, а у којем сам приказау и другу страну и апсурдност тих дешавања", рекао је он.
Исраели је напоменуо да је више пута боравио у Републици Српској, учествујући у пројектима које је организовала Академија наука и умјестности Републике Српске, као и на више конференцијиа попут оне о Јадовну.
Предсједник Управног одбора Феријалног савеза Републике Српске Дубравко Сувара рекао је да је од великог значаја чињеница да је дио поставке музеја Јад вашем посвећен злочинима почињеним на просторима бивше Југославије.
Сувара је казао да посјета Јад вашему треба да буде показатељ како Срби из Републике Српске треба да се односе према прошлости и свом страдању.
"Начин на који Јевреји бране од заборава страдање свог народа, треба да нам буде примјер како и ми да се односимо према страдању Срба, односно да никада не заборавимо злочине који су се десили над спрским народом у протелким ратовима", рекао је Сувара.
Активисти Феријалног савеза обишли су и Манастир Светог Саве Освећеног у Јудејског пустињи, гдје се Свети Сава српски примио освећено жезло пошто му је два пута пало пред ноге.
Срби су управљали овим манастиром 130 година, а данас припада грчкој православној цркви. Ово је манастир Јерусалимског типикона, због чега само мушкарци могу улазити.
Након тога посјетили су Цркву Свето Теодосија, Цркву Христовог рођења и Цркву Христовог гроба, као и Зид плача.

 

Посјета Јерусалиму

 

Посјета Јерусалиму

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

Рафаел Израели: Југословенски Јевреји, Рон Арад и Холокауст у Босни

Проф. Др Рафаел Израели на Косову, 4. септембра 2011.

РАФАЕЛ ИЗРАЕЛИ Подршка исламу је убиство хришћанства

Рафаел Израели ИСЛАМ НА БАЛКАНУ ПОД ЊЕМАЧКОМ ОКУПАЦИЈОМ