Јасеновац – култура сећања

English

Свијећа

Када из Србије пређете у Хрватску, уз А3 (Е-70) аутопут, након нешто више од сат времена вожње, наићете на скретање према Спомен подручју Јасеновац. После неколико минута вожње, са лијеве обале ријеке Саве, угледаћете локацију концентрационог логора Јасеновац, из Другог светског рата, који је гробље, споменик и музеј.

Логор је формиран од стране усташких снага Независне Државе Хрватске, а био је активан између августа 1941. и априла 1945. године. Процењен број жртава које су убијене у комплексу логора Јасеновац, варира до 700.000, где су у великој већини жртве ужасних и садистичих метода истребљења били Јевреји, Срби и Роми.

Успркос чињеници да је број жртава Јасеновца сличан броју неких од најгорих нацистичких концентрационих логора из Другог светског рата, Јасеновац никада није добио тако висок профил као други Немачки логори.

Недавно сам чуо дивну, врло једноставну, нову идеју чији је циљ унапређење јавне свести о јасеновачкој трагедији. Обична воштана свећа, била би понуђена возачима који прелазе границу из Србије у Хрватску, са позивом да возачи стану у Јасеновцу и упале свећу за жртве убијене у логору. Уз свећу би се делила и белешка са сажетим описом јасеновачке трагедије, тропар јасеновачким Новомученицима, и план пута до Јасеновца.

Мислим да би ово било врло ефектно мада је у почетној је фази и свако ко би желео да помогне, био би добро дошао.
Ако желите да ступите у контакт са Бритићем, ми ћемо вас повезати са људима који су заинтересовани за овај пројекат. Предлажем да Српска Православна црква буде укључена у цели пројекат и да обезбеди свеће, док би групе студената из Србије пружиле помоћ у делењу свећа и материјала на граници, у сменама.

Претпостављам, да би било потребно неколико година, свакодневног рада да се подели 700,000 свећа.
Али када се пројекат заврши, све жртве би биле поменуте у молитви и за сваку би била упаљена свећа, после 70 и више година од њихове смрти. Многи од путника и возача би учествовали у молитвеном сјећању на жртве.

Ако сте заинтересовани да помогнете у реализацији ове идеје, молим Вас да нас контактирате на адресу: editor@britic.co.uk

 

Извор: Britić

 

Везане вијести:

Јасеновачки логор

ЗЛОЧИНИ РИМОКАТОЛИЧКЕ „ЦРКВЕ“ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ

Борба против "великосрпског мита", или шта данас Хрватима значи Јасеновац

НОЖ ЗА КЛАЊЕ СРПСКЕ ДЈЕЦЕ СА КОЗАРЕ

Јасеновац - Јадовно 1941.