Јасеновац изједначен с Блајбургом

jasenovac-kapija.jpg

Влада је у овогодишњем прорачуну повећала средства за Спомен подручје Јасеновац и обиљежавање антифашистичке борбе са 249.000 на 500.000 куна, колико се годинама издваја за комеморацију на Блеибургу, чији је покровитељ Сабор

Док је Сабор покровитељ Блеибурга, у Хрватској ће постојати усташтво, написао је хисторичар Даниел Ивин у отвореном писму предсједнику Сабора Борису Шпрему, протестирајући због покровитељства Сабора над комеморацијом на пољани близу споменутог аустријског мјеста, на којој је у борби с партизанским јединицама погинуло тек двадесетак усташких војника који се нису хтјели предати.


Ивин сматра да се покровитељством Сабора крши Устав који се заснива на антифашизму, те да се тиме комеморира слом НДХ, фашистичке творевине која је одговорна за злочине против Срба, Жидова, Рома и Хрвата. “У преамбули Устава стоји да је Хрватска настала на антифашистичкој борби партизана, а овом комеморацијом то је тек мртво слово на папиру”, истиче Ивин и подсјећа да су код Блеибурга заробљени непријатељски војници од којих неки јесу незаконито убијени, али не тамо, већ на другим мјестима.


СДП-овац Шпрем је већ други шеф Сабора којем Ивин пише. Од првог, ХДЗ-овца Луке Бебића, који је предсједавао бившим саборским сазивом, није добио ваљаног одговора. Ипак, да се нешто мијења потврђује Владина прорачунска одлука да се средства за Спомен подручје Јасеновац и обиљежавање антифашистичке борбе повећањем на 500.000 куна барем доведу на разину прорачунских средстава за комеморацију у Блеибургу.

 

Јасеновац и антифашизам добивали су досад из прорачуна 249.000 куна, а за “обиљежавање спомендана блеибуршке трагедије и крижног пута” већ је у ранијим годинама из прорачуна било издвајано по 500.000 куна. Но та прорачунска промјена става не значи ништа за оно што брине Ивина, тим више што је њена главна порука заправо то да је у Хрватској Јасеновац коначно изједначен с Блеибургом.


Таквом се хрватском политиком према Блеибургу нитко није дао импресионирати, а понајмање израелски медији, који су приликом посјете хрватског предсједника Иве Јосиповића Израелу напали предсједника због његовог лањског одласка на Блеибург и политике изједначавања жртава комунизма и фашизма, подсјетивши се и миса за Павелића, имена улица по “заслужним” члановима усташке владе и уништених партизанских споменика.
- Службени став Маргеловог института могао би се изједначити са ставом израелских медија – каже за “Новости” директор тог института Ален Будај.


- Ако се држимо Устава Републике Хрватске, онда је доиста немогуће да се одаје почаст усташким снагама које се данас називају снагама хрватске државе и стављају у исти ранг с војском садашње Хрватске. Сматрамо и да нема темеља за финанцирање Блеибурга, поготово што не постоји службени попис жртава, осим што се зна да је тамо страдала војска НДХ – каже Будај, који није задовољан ни изједначавањем средстава за Јасеновац и Блеибург.


- Све то није ништа друго него ревизија повијести која не почиње садашњом владом него од почетка 1990-их. Та ревизија све више узима маха – каже Будај.


Ненад Јовановић

 

 

Извор: novossti